Vrijwilligers in het zonnetje
25 mei 2022
25 mei 2022
Op een wat druilerige dinsdagochtend in mei vond dan eindelijk na twee coronajaren de traditionele vrijwilligersbijeenkomst plaats. Een ochtend van gezellig samenzijn, interessante presentaties en natuurlijk de huldiging van de jubilarissen.
Bijna veertig vrijwilligers bezochten op 24 mei het vernieuwde kantoor van het CBG, waar ze werden onthaald met koffie en gebak. De kersverse directeur Hélène Oppatja sprak een welkomstwoord en trad verder als ceremoniemeester op. CBG-collega Diana Siebenga deed een oproep aan de vrijwilligers om zich aan te melden voor het Famillement in Amsterdam, dat op 25 juni plaatsvindt. Naast een bezoek aan de presentaties en workshops is ondersteuning op de dag zelf van harte welkom, zoals de stands bemannen, bezoekers aan het Stamboomcafé begeleiden en de weg vanuit de boot (Stille Gracht) naar de ingang van het DeLaMar theater wijzen. Wil jij ook als vrijwilliger een handje helpen bij dit grootse evenement? Meld je dan aan bij Jean Niewenhuijse, coördinator van de vrijwilligers.
Tijdens de bijeenkomst trakteerde projectleider Martine Zoeteman-van Pelt de aanwezigen op een aansprekend verhaal over ‘De laatste kaart’, het project waarbij vrijwilligers op het platform VeleHanden de bijna zes miljoen persoonskaarten doorzoekbaar maken voor onze onderzoekers en medewerkers van de afdeling Persoonskaarten en Persoonslijsten bevatten de gegevens over overleden personen uit de Basisregistratie personen">-lijsten. Het project is pas eind maart begonnen en de circa duizend vrijwilligers hebben nu al twee miljoen kaarten geïndexeerd! De verwachting is dat het project omstreeks november van dit jaar zal worden afgerond. Je hebt dus nog de kans om je in te schrijven.
Het CBG kent een trouwe club vrijwilligers, die vaak lang actief blijven voor de organisatie. Hélène Oppatja overhandigde aan de jubilarissen, variërend van 10 jaar tot 25 jaar ‘vrijwilligersverband’, een oorkonde met trofee en een mooie bos bloemen.
Vervolgens was het de beurt aan Tweede Wereldoorlogkenner John Rutte, die een boeiende lezing hield over het persoonsbewijs, dat mensen tijdens de oorlog altijd op zak moesten hebben om zich te kunnen legitimeren. Jacob Lentz was Hoofd Rijksinspectie voor de Bevolkingsregisters en maakte op last van de bezetter een vrijwel niet te vervalsen document. John legde aan de hand van voorbeelden uit welke middelen het verzet gebruikte om vervalsingen van het persoonsbewijs mogelijk te maken. De distributie van het bewijs werd zo veel mogelijk verhinderd door her en der in den lande aanvallen uit te voeren op bevolkingsadministraties.
Aan het eind van de ochtend brak de zon eindelijk door, en in een geanimeerde stemming werden de vrijwilligers getrakteerd op een lunch, waarna het langverwachte samenzijn werd afgesloten.