CBG bronnen
kwartierstaat-Gramaye header en home
Kwartierstaat van echtpaar Gramaye - Stalpaert van der Wyele. CBG.

CBG Familiewapens

In CBG Familiewapens zijn familiewapens digitaal ontsloten. De website bevat afbeeldingen van moderne en historische familiewapens en beschrijvingen van familiewapens. Het is een eenvoudig hulpmiddel om na te gaan of er een familiewapen is voor de familie die je onderzoekt. De site stond voorheen bekend als de Heraldische Databank.

Wat zit er in?

De databank bestaat uit bijna 100.000 computergetekende referentieafbeeldingen van familiewapens, scans van originele wapentekeningen uit wapenboeken, door het CBG geregistreerde wapens en afbeeldingen van oude en moderne lakzegels en waszegels. Bij de afbeeldingen zijn heraldische beschrijvingen en bronvermelding opgenomen. Naast afbeeldingen bevat de website gegevens uit de Muschart collectie. Dit zijn korte wapenomschrijvingen die werden opgesteld door heraldicus R.T. Muschart (1873-1955). Deze collectie wordt verder gedigitaliseerd.

wapenboek Rotterdam

De 'secretarissen der Stadt Rotterdam' in familiewapens. CBG | Wapenboeken

Familiewapens zoeken

Zoeken naar familiewapens kan op alle mogelijke woorden, bijvoorbeeld op de naam van de wapenvoerder, een wapenfiguur (‘lelies’), een schildverdeling (‘vrijkwartier’), kleur, enzovoort. Spellingvarianten van achternamen kunnen in de zoekopdracht worden door wildcards of jokers te gebruiken. Een vraagteken kan een teken vervangen, een asterisk meerdere. Zo zoek je met *Meer* op Vander Meeren, Van der Meer, Vermeerten, Van Meer en Meerman. 

Afbeeldingen bekijken

Als er een afbeelding beschikbaar is, wordt er een preview van weergegeven. Via de knop 'bekijk dit beeld' wordt de afbeelding geopend in CBG Verzamelingen. Voor het bekijken en downloaden van afbeeldingen is een dagtoegang of CBG Vriendschap vereist. 

Lakzegel

Zegel van Amersfoort. CBG | Collectie lakzegels.