CBG bronnen
Bibliotheek Bibliotheek
Een greep uit de CBG Bibliotheek. Foto: CBG

Collectie raadplegen

De studiezaal van het Nationaal Archief is vanaf 25 mei weer beperkt open. Dit betekent dat er per dag twee CBG-bezoekers terechtkunnen om stukken uit onze Bibliotheek of Verzamelingen in te zien.

Het CBG beschikt over een groot aantal digitaal raadpleegbare bronnen. Papieren bronnen uit onze Verzamelingen en Bibliotheek die nog niet zijn gedigitaliseerd kun je kosteloos raadplegen op de Studiezaal van het Nationaal Archief. Je kunt stukken ter inzage aanvragen via ons reserveringssysteem. Je aanvraag dient minimaal een werkdag van tevoren bij ons binnen te zijn.

Inzien

Het archiefstuk of publicatie ligt dan op de gekozen datum klaar bij de uitgiftebalie van de studiezaal van het Nationaal Archief. Het aangevraagde materiaal kan alleen ter plekke ingezien worden. Dit gebeurt volledig op basis van zelfbediening. Wel zijn er handleidingen en onderzoeksgidsen online beschikbaar die uitleg geven over het onderzoek in de verschillende bronnen. Met een zelf meegebrachte camera of mobiele telefoon kun je afbeeldingen maken van bronnen of een beeldscherm, mits deze openbaar zijn. Voor beperkt openbare archieven gelden andere regels. Zie hiervoor de website van het Nationaal Archief. Ook kun je opgevraagde openbare archiefstukken in de studiezaal zelf digitaliseren met behulp van een professionele boekscanner. Om de afbeeldingen op te slaan, moet je zelf een USB-stick meenemen, of er een aanschaffen bij de balie van het Nationaal Archief.

Familiearchief Koenen Verzamelingen

Een greep uit een familiearchief: menu en tafelschikking van een huwelijksdiner, een Rijkstelegram, rouwbrieven, krantenknipsels en brieven.
CBG | Familiearchief Koenen.

Voor toegang tot de studiezaal van het Nationaal Archief heb je een gebruikersprofiel en bezoekerspas nodig. Het gebruikersprofiel maak je thuis aan via www.nationaalarchief.nl. Tijdens het bezoek laat je een bezoekerspas maken bij de informatiebalie van het Nationaal Archief. Dat kan alleen op vertoon van een geldig legitimatiebewijs. Wil je andere bezoekers meenemen naar de studiezaal van het Nationaal Archief, dan hebben die elk een eigen gebruikersprofiel en bezoekerspas nodig.

Locatie

De studiezaal van het Nationaal Archief ligt aan aan het Prins Willem-Alexanderhof 20 in Den Haag, dat is naast het Centraal Station. Na de algemene entree ga je rechtsaf naar de garderobe met kluisjes en WC's. De studiezaal is rolstoeltoegankelijk.

In de centrale hal is een zithoek om koffie te drinken, je lunch te eten of iets te bespreken. Bij de koffiebar kun je normaal gesproken terecht voor koffie, thee of een snack. Beide gelegenheden zijn in verband met de coronamaatregelen momenteel niet toegankelijk. De verwachting is dat deze met de verdere versoepelingen weer beschikbaar worden. In de buurt van het CBG zijn overigens voldoende lunchgelegenheden, zoals in de nabijgelegen Theresiastraat (aan de andere zijde van de Koninklijke Bibliotheek) en aan de Turfmarkt (aan de andere zijde van station Den Haag Centraal)..

Openingstijden studiezaal

Maandag t/m vrijdag 10-17 uur
Zaterdag en zondag Gesloten
stamreeks oranje

'Stamboom van 't huis Oranje Nassau'. Stamreeks van Willem III. CBG | Collectie handschriften.

Microfiches

De microfiches die in de bronnenzaal aanwezig waren, zijn niet meer te raadplegen. Het merendeel van deze microfiches heeft betrekking op doop-, trouw- en begraafregisters, burgerlijke stand en bevolkingsregisters. De originelen berusten bij de betreffende provinciale of gemeentearchieven. Een belangrijk deel ervan is inmiddels digitaal beschikbaar via archiefwebsites, WieWasWie en FamilySearch. Er lopen nog allerlei digitaliseringsprojecten voor overige bronnen op de microfiches. In onderstaand overzicht (PDF) kun je voor een groot deel van de gemicroficheerde bronnen nagaan waar deze (online) zijn te raadplegen. Voor onderzoek in de microfiches met buitenlandse dtb-registers kunnen onze CBG-onderzoekers tegen betaling worden ingeschakeld, zie daarvoor onze diensten.

De microfiches met Surinaamse bronnen waarvoor nog geen digitale alternatieven beschikbaar zijn, zullen door het Nationaal Archief worden gedigitaliseerd. In de tussentijd zijn deze via de studiezaal van het Nationaal Archief in te zien. Deze bronnen zijn aan te vragen via de informatiebalie van het Nationaal Archief.