CBG bronnen
Bibliotheek Bibliotheek
Een greep uit de CBG Bibliotheek. Foto: CBG

Collectie raadplegen

De studiezaal van het Nationaal Archief is gesloten. Dit houdt in dat tot nader bericht via onze website en sociale media ook geen niet-gedigitaliseerde stukken uit de CBG-collecties kunnen worden ingezien.

Lees de actuele situatie over de studiezaal en het inzien van de collectie in dit nieuwsbericht over het coronavirus.

De collecties uit CBG Verzamelingen en CBG Bibliotheek zijn kosteloos te raadplegen in de studiezaal van het Nationaal Archief. Voorafgaand dien je tijdig een aanvraag in te dienen. Bezoekers kunnen de papieren collectie van het CBG, voor zover nog niet gedigitaliseerd, na aanvraag raadplegen in de studiezaal van het Nationaal Archief. De microfiches van het CBG zijn niet meer te raadplegen. Veel van de bronnen op deze microfiches zijn inmiddels online beschikbaar.

Inzien en raadplegen

Materiaal gevonden via CBG Verzamelingen en CBG Bibliotheek is ter inzage aan te vragen. Dit dient een dag voorafgaand aan het bezoek te gebeuren vóór 12 uur 's middags.

Raadpleging gebeurt in de studiezaal van het Nationaal Archief en is volledig op basis van zelfbediening. Wel zijn er handleidingen en onderzoeksgidsen online beschikbaar die uitleg geven over het onderzoek in de verschillende bronnen. Met een zelf meegebrachte camera of mobiele telefoon kunnen afbeeldingen worden gemaakt van bronnen of een beeldscherm.

Familiearchief Koenen Verzamelingen

Een greep uit een familiearchief: menu en tafelschikking van een huwelijksdiner, een Rijkstelegram, rouwbrieven, krantenknipsels en brieven.
CBG | Familiearchief Koenen.

Locatie

De studiezaal van het Nationaal Archief ligt aan aan het Prins Willem-Alexanderhof 20 in Den Haag, dat is naast het Centraal Station. Na de algemene entree ga je rechtsaf naar de garderobe met kluisjes en WC's. De studiezaal is rolstoeltoegankelijk.

In de centrale hal is een zithoek om koffie te drinken, je lunch te eten of iets te bespreken. Bij de koffiebar kun je terecht voor koffie, thee of een snack. In de buurt van het CBG zijn voldoende lunchgelegenheden, zoals in de nabijgelegen Theresiastraat (aan de andere zijde van de Koninklijke Bibliotheek) en aan de Turfmarkt (aan de andere zijde van station Den Haag Centraal).

Openingstijden studiezaal

Maandag Gesloten
Dinsdag 10-21 uur
Woensdag t/m vrijdag 10-17 uur
Zaterdag en zondag Gesloten

Aanvragen uit CBG Verzamelingen en CBG Bibliotheek

Via CBG Verzamelingen zijn bronnen uit onze verzamelingen op te vragen voor inzage bij ons in Den Haag. Dat gaat heel eenvoudig vanuit de zoekresultaten, door op de knop 'aanvragen' te klikken. Die knop is alleen aanwezig als de bron fysiek in te zien is (gedigitaliseerde bronnen zijn online in te zien). In het aanvraagformulier staan alle instructies voor het aanvragen en het inzien. 

Publicaties gevonden in CBG Bibliotheek zijn daar aan te vragen via de knop 'aanvragen'. Het aanvraagformulier geeft instructies.

Als de aanvraag een dag eerder voor 12 uur 's middags is verstuurd, ligt het archiefstuk of publicatie op de gekozen datum klaar bij de uitgiftebalie van de studiezaal van het Nationaal Archief. Het aangevraagde materiaal kan alleen ter plekke bekeken worden. Opgevraagde archiefstukken kun je in de studiezaal zelf digitaliseren met behulp van een professionele boekscanner. Deze afbeeldingen dienen op een eigen meegebrachte USB-stick opgeslagen te worden. De stukken kunnen ook gefotografeerd worden.

Voor toegang tot de studiezaal van het Nationaal Archief heb je een gebruikersprofiel en bezoekerspas nodig. Het gebruikersprofiel maak je thuis aan via www.nationaalarchief.nl. Tijdens het bezoek laat je een bezoekerspas maken bij de informatiebalie van het Nationaal Archief. Dat kan alleen op vertoon van een geldig legitimatiebewijs. Wil je andere bezoekers meenemen naar de studiezaal van het Nationaal Archief, dan hebben die elk een eigen gebruikersprofiel en bezoekerspas nodig.  

Opgevraagde archiefstukken kun je in de studiezaal zelf digitaliseren met behulp van de aanwezige scanner. De afbeeldingen dienen op een eigen meegebrachte USB-stick opgeslagen te worden.

Het is, onder voorwaarden, toegestaan uit archiefstukken te fotograferen. Deze voorwaarden lees je in de huisregels. In de studiezaal zijn statieven aanwezig die je gemakkelijk naar je tafel kunt rijden.

stamreeks oranje

'Stamboom van 't huis Oranje Nassau'. Stamreeks van Willem III. CBG | Collectie handschriften.

Microfiches

De microfiches die in de bronnenzaal aanwezig waren, zijn niet meer te raadplegen. Het merendeel van deze microfiches heeft betrekking op doop-, trouw- en begraafregisters, burgerlijke stand en bevolkingsregisters. De originelen berusten bij de betreffende provinciale of gemeentearchieven. Een belangrijk deel ervan is inmiddels digitaal beschikbaar via archiefwebsites, WieWasWie en FamilySearch. Er lopen nog allerlei digitaliseringsprojecten voor overige bronnen op de microfiches. In onderstaand overzicht (PDF) kun je voor een groot deel van de gemicroficheerde bronnen nagaan waar deze (online) zijn te raadplegen. Voor onderzoek in de microfiches met buitenlandse dtb-registers kunnen onze CBG-onderzoekers tegen betaling worden ingeschakeld, zie daarvoor onze diensten.

De microfiches met Surinaamse bronnen waarvoor nog geen digitale alternatieven beschikbaar zijn, zullen door het Nationaal Archief worden gedigitaliseerd. In de tussentijd zijn deze via de studiezaal van het Nationaal Archief in te zien. Deze bronnen zijn aan te vragen via de informatiebalie van het Nationaal Archief.