CBG bronnen
telefoon
Telefoon op schaar op kantoor, 1 december 1971. foto: Punt. Nationaal Archief / Collectie Anefo.

Vraag & antwoord

Hoe kan ik Gen.magazine online lezen?

Via de pagina Gen.magazine vind je alle nummers van Gen.. Ze zijn alleen te lezen door Vrienden van het CBG. Klik op een nummer om het te openen. Er wordt vervolgens gevraagd om in te loggen met je mailadres en wachtwoord. Het systeem controleert of je Vriend bent van het CBG en of deze Vriendschap nog geldig is. Gedurende de looptijd van hun abonnement hebben Vrienden en digitale Vrienden toegang tot de digitale versie van Gen, vanaf 2014 tot en met het laatst verschenen nummer.

Soms toont het systeem de melding: "Er is geen pas geactiveerd". Dit betekent:

• De controle achter de schermen verloopt niet zoals gewenst, of
• Je bent geen Vriend of je Vriendschap dient verlengd te worden, of
• Het mailadres waarmee je inlogt, is niet identiek aan het mailadres in onze CBG-administratie.

Als inloggen niet lukt en je bent wel Vriend, stuur dan een mail naar helpdesk@cbg.nl onder vermelding van je Vriendnummer, of bel op werkdagen tussen 12:00 en 16:00 uur met de Helpdesk via telefoonnummer 070 – 315 05 30.

Hoe kan ik een adreswijziging doorgeven?

Een adreswijziging of een nieuw e-mailadres kun je doorgeven via vrienden@cbg.nl.

Waar en hoe kan ik inloggen?

Je wordt vanzelf gevraagd in te loggen zodra je iets probeert te bekijken waarvoor inlog noodzakelijk is. Voor het raadplegen van afbeeldingen van onze bronnen op CBG Verzamelingen kun je inloggen via de knop 'inloggen', rechtsboven in beeld.

Bij je eerste bezoek moet je je - eenmalig - registreren. Dit geldt ook voor degenen die al een account hadden in de digitale studiezaal. Registreren kan via de knop 'inloggen' rechtsboven; klik vervolgens op 'nog geen account?' om je aan te melden.

Soms toont het systeem na een inlogpoging de melding: "Er is geen pas geactiveerd". Dit betekent:

• De controle achter de schermen verloopt niet zoals gewenst, of
• Je bent geen Vriend of je Vriendschap dient verlengd te worden, of
• Het mailadres waarmee je inlogt, is niet identiek aan het mailadres in onze CBG-administratie.

Als inloggen niet lukt en je bent wel Vriend, stuur dan een mail naar helpdesk@cbg.nl onder vermelding van je Vriendnummer, of bel op werkdagen tussen 12:00 en 16:00 uur met de Helpdesk via telefoonnummer 070 – 315 05 30.

Op cbg.nl hoef je alleen in te loggen als je Gen.magazine wilt lezen. Alleen Vrienden hebben toegang tot de digitale edities.

Kan ik nog publicaties of kwartierstaatformulieren bestellen?

Nee, sinds 1 september 2016 is het CBG gestopt met de verkoop van publicaties en kwartierstaatformulieren. Die laatste zijn wel te downloaden zodat je ze in kunt vullen. Zie daarvoor Documenteer je onderzoek.

Kan ik een persoonskaart komen bekijken?

Uittreksels uit het 'Nationaal register overledenen' worden alleen op schriftelijk verzoek verstrekt en tegen betaling. De kaarten zelf zijn niet toegankelijk. Zie Uittreksels PK/PL's.

Kan ik uittreksels van persoonskaarten en persoonslijsten via e-mail bestellen?

Dat kan. Je moet in dat geval een scan van het volledig ingevulde en ondertekende aanvraagformulier als bijlage aan de e-mail toevoegen. Zie ook Uittreksels PK/PL's.

Wat kost een uittreksel van een persoonskaart of persoonslijst?

De kosten van inlichtingen uit de collectie persoonskaarten worden berekend per aanvraag. Wie de gegevens van bijvoorbeeld acht personen vraagt, betaalt voor acht verrichte (al dan niet geslaagde) zoekacties en ontvangt de uittreksels van de gevonden persoonskaarten en persoonslijsten. Er wordt een minimumbedrag gerekend van € 8,30. Zie Uittreksels PK/PL's.

Ik heb uittreksels besteld van persoonskaarten, maar op de kopie zie ik dat bepaalde vakjes zijn afgeplakt. Waarom is dat gedaan?

Bepaalde gegevens van persoonskaarten mogen wij niet vrijgeven. Het gaat daarbij om de godsdienst, adresgegevens van personen die korter dan 20 jaar geleden overleden zijn, gegevens met betrekking tot het overlijden van de persoon en verschillende ambtelijke aantekeningen. Zie ook Uittreksels PK/PL's.

Worden boeken en stukken uit de verzamelingen van het CBG uitgeleend?

Nee, zowel onze boeken als bronnen zijn alleen ter plekke te raadplegen.

Welke voordelen zijn er verbonden aan een Vriendschap?

Vrienden lezen ons prachtige magazine Gen., bekijken onze bronnen in CBG Verzamelingen gratis en krijgen korting op WieWasWie. Via de knop 'Vrienden' (rechts bovenin het scherm) vind je alle voordelen.

Ik ben Vriend. Hoe krijg ik nu de korting op het WieWasWie premium-jaarabonnement?

Het premium-jaarabonnement is gratis voor Digitale Vrienden en kost slechts € 10,- voor klassieke Vrienden. Je kunt het abonnement zelf afsluiten via WieWasWie, waar je ook een account kunt aanmaken. Als je al een account hebt, log je eerst in op WieWasWie en kiest dan het jaarabonnement. Na invoer van je vriendnummer en postcode wordt de korting automatisch verrekend.

Ik ben Digitale Vriend geworden voor het gratis WieWasWie-abonnement. Waarom kan ik nog steeds niet op 2 personen tegelijk zoeken?

Om gebruik te kunnen maken van de uitgebreide functies van WieWasWie moet je een WieWasWie-account hebben, ingelogd zijn en het gratis jaarabonnement hebben geactiveerd. Dat kan via WieWasWie. In je accountinstellingen kun je controleren of er een abonnement is geactiveerd.

Kan ik ook Vriend worden zonder een abonnement op WieWasWie te nemen?

Dat kan. Het is niet verplicht een abonnement voor WieWasWie af te sluiten. Je kiest zelf of je gebruikmaakt van de korting.

Is Gen.magazine digitaal ook als .pdf beschikbaar?

Nee, we kunnen Gen.magazine niet als .pdf aanbieden. Digitaal lezen kan hier.

Ik zoek iemand die onderzoek voor mij kan doen, hoe vind ik die?

Onze onderzoekers kunnen tegen betaling onderzoek doen. Zij kunnen je ook doorverwijzen naar andere gespecialiseerde onderzoekers. Voor alle informatie en contactgegevens kijk je op de pagina onderzoek in opdracht.

Ik heb een abonnement op persoonslijsten. Wanneer kan ik de persoonslijsten verwachten?’

De abonnementen op persoonslijsten worden jaarlijks in het eerste kwartaal verzonden.

Ik heb een persoonskaart of persoonslijst besteld. Wanneer kan ik die verwachten?

Vanwege de vele aanvragen is de verwerkingstijd enkele weken. In extra drukke perioden kan deze oplopen tot meer dan een maand.