CBG bronnen
WieWasWie header WieWasWie
Doopboek van de RK Kerk in de Brugstraat, Breda, 1582-1613. Stadsarchief Breda, via WieWasWie.

WieWasWie

WieWasWie biedt een centrale toegang op de historische persoonsgegevens van de Nederlandse archiefinstellingen. De database bevat persoonsgegevens van ruim 220 miljoen personen uit onder meer de burgerlijke stand, bevolkingsregisters en dtb-registers.

Digitale bronnen en scans

WieWasWie geeft toegang tot miljoenen documenten met historische persoonsgegevens, afkomstig uit heel Nederland. Bijvoorbeeld akten van de burgerlijke stand, bevolkingsregisters, doop-, trouw- en begraafregisters, stamboeken van militairen en scheepssoldijboeken met gegevens over opvarenden van de VOC.

Op de zogenoemde documentdetailpagina’s (die in beeld verschijnen wanneer je op een zoekresultaat klikt) is de belangrijkste informatie uit het betreffende document verwerkt. Steeds vaker is daar ook een scan aan gekoppeld met een afbeelding van de originele bron. Daarin zul je aanvullende informatie vinden.

WieWasWie startpagina

Zoeken in WieWasWie

WieWasWie biedt eenvoudige en uitgebreide zoekmogelijkheden. Het verschil zit vooral in het aantal in te vullen zoekvelden. In principe geldt dat hoe meer velden je invoert, hoe beperkter en nauwkeuriger het resultaat.

De eenvoudige en standaard zoekfuncties zijn gratis te gebruiken. Voor een paar geavanceerde functies is een premiumabonnement nodig. Het gaat dan om bijvoorbeeld het zoeken op twee personen tegelijk en het zoeken met wildcards. Vrienden van het CBG sluiten het abonnement met korting af. 

WieWasWie nieuw WieWasWie

Het nieuwe zoeken op WieWasWie: aktes worden uitgeklapt in het resultatenoverzicht. Alles op één pagina.

Samenwerking archiefwezen 

WieWasWie.nl is het resultaat van de gezamenlijke inspanningen van een groot aantal erfgoedinstellingen. De database is opgebouwd uit de digitale bronnen van deze instellingen. Als eigenaar van WieWasWie is het CBG verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur, het datamanagement en het technisch beheer. Een stuurgroep met vertegenwoordigers uit de deelnemers adviseert. 

Deelnemen? 

Alle instellingen met een interessante genealogische collectie zijn welkom om deel te nemen aan WieWasWie. Neem contact op met onze Conservator WieWasWie Sarah Bosmans via wiewaswie@cbg.nl om de mogelijkheden te bespreken.