CBG bronnen
telefoon
Telefoon op schaar op kantoor, 1 december 1971. foto: Punt. Nationaal Archief / Collectie Anefo.

Onderzoek in opdracht

Het CBG maakt het graag voor iedereen mogelijk op zoek te gaan naar zijn of haar roots. Maar soms zijn er dingen die je niet zelf kunt doen, bijvoorbeeld omdat de bronnen niet openbaar zijn, of omdat je niet in de gelegenheid bent ze te komen inzien. In dat geval staan onze experts voor je klaar.

Het CBG beschikt over verschillende bronnen die niet gedigitaliseerd en/of openbaar toegankelijk zijn. Denk aan tijdschriften of boeken in onze bibliotheek, of het Oud-Paspoortarchief. Onze medewerkers kunnen, afhankelijk van de bron, scans voor je maken of een uittreksel verstrekken. Hieronder zetten we de mogelijkheden voor je op een rijtje.

Boeken en tijdschriften

Op verzoek kunnen wij scans maken van boeken en tijdschriften uit de CBG Bibliotheek en bronnen uit CBG Verzamelingen. Voor scanopdrachten wordt minimaal een starttarief van een half uur gerekend voor het ophalen, scannen en terugzetten van materiaal.

Indische pensioenen

Het CBG bezit een aantal pensioenkaarten van ambtenaren en militairen die op 1 juli 1898 in actieve dienst van het gouvernement waren. Deze kaarten bevatten naast persoonsgegevens van de betrokkene en zijn eventuele gezin ook informatie over zijn carrière: aanstellingen, bezoldigingen, jaar van pensionering, pensioen. Ze zijn niet zelfstandig te raadplegen, maar tegen betaling kunnen onze medewerkers onderzoek in de verzameling doen. Als alternatief kun je contact opnemen met de Stichting Administratie Indonesische Pensioenen in Heerlen, waar de originele kaarten zich bevinden.

Cover PTT bedrijfsblad 1948

Postbode op de cover van het PTT-personeelsblad van januari1948

PTT-dienststaten

Beeld en Geluid Den Haag heeft in 2008 de ‘dienststaten’ van oud-personeelsleden van de PTT en het PTT-personeelsblad in eigendom aan het CBG overgedragen. Deze bevatten personalia over individuele PTT-werknemers, zoals in- en uitdiensttredingen, beloningen, jubilea en foto’s.

De ‘dienststaten’ of ‘staten van dienst’ (ca. 1793-1940) geven informatie over de loopbaan van ambtenaren van de PTT. De staten van werknemers die tussen ca. 1793 en 1890 zijn geboren, zijn op microfiche raadpleegbaar. Mocht een voorouder van je in die periode bij de PTT hebben gewerkt en je wilt zijn of haar dienststaat inzien, kun je de microfiche via het gebruikelijke reserveringssysteem aanvragen. Vermeld daarbij duidelijk dat het gaat om een PTT-dienststaat, en de naam en geboortedatum van de betreffende voorouder.

Naamswijziging

Als je bij Justis een verzoek indient voor wijziging of aanpassing van je familienaam, is een door het CBG opgestelde stamreeks of genealogie vereist. Kijk onder Naamswijziging voor meer informatie.

Tarieven onderzoek en scannen m.i.v. 1 januari 2024

€ (incl. BTW) Particulier Vrienden (klassiek)* Zakelijk
Starttarief € 52,70 € 46,50 € 66,80
Per kwartier € 26,35 € 23,25 € 33,40

* Het Vriendentarief geldt niet voor zakelijk gebruik. Digitale Vrienden kunnen geen aanspraak maken op de korting.