CBG bronnen
kwartierstaat-Gramaye header en home
Kwartierstaat van echtpaar Gramaye - Stalpaert van der Wyele. CBG.

CBG Stambomen

In CBG Stambomen kunnen onderzoekers hun stambomen duurzaam digitaal opslaan. Anderen kunnen de stambomen doorzoeken en bekijken. CBG Stambomen heette voorheen StamboomNederland.

Stambomen toevoegen

CBG Stambomen is een depot voor digitale onderzoeksresultaten. Stamboomonderzoekers kunnen er gratis hun stamboom in onderbrengen. Het CBG zorgt ervoor dat de gegevens voor toekomstige onderzoekers beschikbaar blijven. 

Een digitale stamboom, bijvoorbeeld gemaakt met Aldfaer, GensDataPro, MyHeritage of Geneanet, is eenvoudig in te laden in CBG stambomen. Dat gaat via een zogenoemd gedcom-bestand, de wereldwijde standaard waarmee stamboomgegevens tussen verschillende programma’s kunnen worden uitgewisseld. De stamboom is via CBG Stambomen altijd nog te bewerken. 

Je kiest zelf welke personen en stambomen door anderen te vinden en in te zien zijn. Let er bij het openbaar maken op dat je nog levende personen in de stamboom afschermt. Vanwege de privacywetgeving mogen deze gegevens alleen worden getoond wanneer je expliciet toestemming hebt gekregen van de betreffende personen.

Logo CBG Stambomen
SN Stambomen

Grafische weergave van een stamboom in CBG Stambomen.

Stambomen raadplegen

Via CBG Stambomen zijn de personen in de openbare stambomen van andere gebruikers te doorzoeken en te raadplegen. Soms zijn het ‘eenvoudige’ stambomen met alleen namen en data. Andere bevatten meer achtergrondinformatie over personen of gebeurtenissen.

Zoeken kan via het eenvoudige zoekscherm, maar er kan ook geavanceerd gezocht worden. Vink in dat geval eerst de optie ‘In publieke projecten’ aan. Er wordt standaard ‘exact’ gezocht. Om spellingsvarianten, mee te nemen in de zoekopdracht kun je gebruik maken van wildcards.