CBG bronnen
RootsTech Salt Lake City 2020

‘Familiegeschiedenis gaat over jou’

11 maart 2020

Het jaarlijkse RootsTech is een wereldevenement op het gebied van familiegeschiedenis en technologie. Onder de ruim 16.000 bezoekers bevonden zich dit jaar CBG-directeur Bernadine Ypma, hoofd Expertise Rob van Drie en productbeheerder Rob den Braasem, die zowel kennis gingen halen als brengen.

Het kernthema van de tiende editie van RootsTech, die van 26 tot en met 29 februari in Salt Lake City (Utah) werd gehouden, was ‘You’: jouw verhaal, jouw geschiedenis. Dit accent kwam op verschillende plekken in de programmering terug, waaronder in de ‘Discover You’-zone in de grote Expohal. Daar konden bezoekers op tablets, smartphones en grote touchscreens experimenteren met het ‘discovery center’ van organisator FamilySearch. Als je een stamboom op de site van FamilySearch hebt gemaakt, kun je er zelf ook mee experimenteren.

RootsTech Salt Lake City 2020 - Discove you zone

Bezoekers aan de 'Discover you'-zone op RootsTech 2020

Innovatie

Het basisidee achter RootsTech is het samenbrengen van familiegeschiedenis en technologie in één congres, om te stimuleren dat inhoudelijk geïnteresseerden en techneuten met elkaar in gesprek raken over de ontwikkeling van producten voor de genealogische markt. Ook dit jaar was er weer veel aandacht voor die unieke combinatie. Joshua Taylor, president van de New York Genealogical and Biographical Society benoemde de vijf belangrijkste verworvenheden van de afgelopen tien jaar: digitalisering van microfilms door FamilySearch, geautomatiseerde hints en matching in online stamboomprogramma’s, indexering door middel van crowdsourcingprogramma’s (zoals dat bijvoorbeeld bij het CBG gebeurt met de Duitse akten en Rode Kruiskaarten), DNA-tests voor stamboomonderzoekers en online gepubliceerde volkstellingen. Allemaal ontwikkelingen waar we hier in Nederland ook van profiteren.

LINKS

Onder de speciaal vanwege hun innovatief karakter uitgekozen producten was ook een CBG-innovatie: WieWasWie-productbeheerder Rob den Braasem presenteerde de functionaliteit ‘LINKS’, een samenwerkingsproject van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. “De doelstelling van LINKS is alle families in Nederland in de 19e en vroege 20e eeuw te reconstrueren”, legt Rob uit. “Die reconstructie is gebaseerd op de index van WieWasWie, omdat die een nagenoeg volledige dekking van de burgerlijke-standakten bevat. Daardoor kan ruim 87 procent van de akten op een wetenschappelijke manier met elkaar worden verbonden. Op dit moment zijn dat alleen nog de huwelijksakten, later dit jaar worden daar de overlijdens- en geboorteakten aan toegevoegd. Zo wordt het opstellen van je stamboom in deze periode steeds eenvoudiger.”

Bernadine, Rob en Rob op RootsTech SLC 2020

V.l.n.r.: Rob den Braasem, Bernadine Ypma en Rob van Drie op RootsTech 2020 in Salt Lake City

Andere Europese innovaties waren TimeMachine Europe en de geografische presentatie van zoekresultaten door het Franse Filae.

Aangekondigde nieuwtjes

Een aantal spelers in de markt maakte op RootsTech van de gelegenheid gebruik om belangrijke nieuwtjes te brengen. Zo kondigde Ancestry de afronding aan van de digitalisering van 36 miljoen ‘draft cards’, registratiekaarten van soldaten die in de Tweede Wereldoorlog hebben gevochten. MyHeritage vroeg aandacht voor het automatisch kleuren van zwart-witfoto’s, een innovatie die het bedrijf onlangs heeft geïntroduceerd. Daarnaast presenteerde het een grote collectie Amerikaanse adresboeken (ruim 25.000 banden over de jaren 1860-1960), waarin je naast de woonplaats ook vaak het beroep van een persoon kunt vinden, en als vormgevingsnieuwtje de waaiervormige kwartierstaat (‘fan chart’). FamilyTreeDNA, dit jaar aanwezig met een gloednieuwe stand, kondigde een nieuwe chromosoombrowser aan, waarin de etnische herkomst van bepaalde stukken DNA af te lezen is.

Mayflower

Minder technologisch innovatief, maar niet minder interessant was de aandacht voor het schip de Mayflower. Precies vierhonderd jaar geleden kwam een groep Pilgrim Fathers, calvinistische vluchtelingen uit Engeland, met dit schip aan in Amerika om er een nieuw bestaan op te bouwen. Een aantal van hen woonde voor de oversteek zo’n elf jaar in Leiden. In de Expohal stond een kleine replica van het schip met een namenlijst van de passagiers.

RootsTech London

Wil je RootsTech zelf ervaren, en dan liefst dichter bij huis? Dat kan van 5 tot 7 november in het ExCel Centre in Londen.