CBG bronnen
Huwelijksakten met LINKS WieWasWie
Schermafbeelding van WIeWasWie met LINKS naar huwelijksakten

LINKS met je voorouders

23 april 2019

De CBG-website WieWasWie maakt al enige tijd gebruik van de functionaliteit ‘LINKS’, waarmee huwelijksakten van de Burgerlijke Stand aan elkaar worden gekoppeld. Dit is het resultaat van een succesvol samenwerkingsverband tussen het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis IISG. LINKS zal in de toekomst blijven groeien, en daarmee een toenemende meerwaarde voor genealogisch onderzoek bieden.

Het ‘linking system for historical family reconstruction’ LINKS bestaat uit een ingenieuze set algoritmen die het mogelijk maakt via koppelingen van akten van de Burgerlijke Stand een reconstructie van de Nederlandse bevolking te maken. Deze reconstructie is gebaseerd op de burgerlijke-standindex van de CBG-database WieWasWie, die niet alleen de namen van de kinderen, gehuwden of overledenen bevat, maar ook die van de ouders. Door die weer te koppelen aan hun eigen akten, is het mogelijk alle personen in de 19e en vroege 20e eeuw met elkaar te verbinden. Zo kun je je stamboom in kortere tijd opbouwen en relaties leggen, die eerst niet (eenvoudig) tevoorschijn zouden zijn gekomen. Door (schrijf)fouten, inconsistente registratie, regionale verschillen, enzovoorts is het vinden van de juiste ouderparen dikwijls tijdrovend werk. LINKS neemt je dat werk uit handen en leidt je direct naar de juiste bronnen.

LINKS contractondertekening IISG WieWasWie

IISG-directeur Henk Wals en CBG-directeur Ruud Yap ondertekenen het samenwerkingscontract onder toeziend oog van LINKS-projectleider prof. dr. Kees Mandemakers

Prachtige vernieuwing

LINKS is sinds begin dit jaar beschikbaar via WieWasWie en kan inmiddels al een groot succes genoemd worden, mede dankzij het harde werk van en de prima samenwerking tussen projectleiders prof. dr. Kees Mandemakers van het IISG en Rob den Braasem van het CBG. Inmiddels is de implementatiefase afgerond en wordt het project formeel gecontinueerd. Hiermee wordt gegarandeerd dat LINKS zal blijven groeien; zo zullen nog dit jaar ook koppelingen met geboorte- en overlijdensakten worden toegevoegd.

“Dit is een prachtige vernieuwing op WieWasWie voor iedereen die onderzoek doet naar zijn of haar familiegeschiedenis”, zegt interim-directeur van het CBG Ruud Yap. “Tegelijkertijd is het een voorbeeld van hoe nieuw, wetenschappelijk ontwikkelde kennis en technologie een praktische toepassing krijgen in het werk van zowel professionele als amateurgenealogen.”

Hoge kwaliteit

Momenteel zijn bij de meeste huwelijksakten in WieWasWie aan de rechterzijde van de pagina directe koppelingen beschikbaar met de akten van de ouders van de bruid en bruidegom, en met de akten van de kinderen van het bruidspaar. Deze links worden onder elkaar in chronologische volgorde getoond. De kwaliteit van de link wordt aangegeven met een, twee of drie ‘plusjes’, waarbij +++ een link aangeeft met een hoge mate van zekerheid. De meeste links hebben deze hoogste indicatie.