CBG bronnen
persoonskaart PKdigitaal verbindt generaties
Een van de voordelen van het gebruik van een persoonskaart in je onderzoek, is het verbinden van drie generaties op één kaart. Foto: CBG

Persoonskaart verbindt generaties

30 augustus 2021

Start je als beginner met je onderzoek, dan heb je met een persoonskaart (PK) de basisgegevens van de eerste generaties vóór jou snel verzameld. Nu we tegelijkertijd deze bron van karton naar digitale data omzetten, kun je je PK-aanvraag in de toekomst ook sneller in je mailbox verwachten.

Om een vliegende start van je onderzoek te bereiken, kun je bij het CBG een persoonskaart (PK) van je voorouders aanvragen. Het CBG beheert persoonskaarten van jouw voorouders die zijn overleden tussen 1939 en 1994. Na aanvraag via het formulier op deze pagina ontvang je een kopie van de kaart uit het bevolkingsregister in je mailbox. Voor familieleden die zijn overleden na oktober 1994 kun je al gedigitaliseerde persoonslijsten aanvragen. De informatie op een kartonnen kaart brengt niet alleen de voorouder in beeld, maar ook meteen de ouders en eventuele kinderen van de betreffende voorouder. Zo verbindt de persoonskaart drie generaties en is deze een handig hulpmiddel om je onderzoek te versnellen. Bovendien ontdek je ook de namen van eventuele voormalige partner(s) van je voorouder en als bonus soms de partners van de kinderen, stiefkinderen of jong overleden kinderen. Je weet nu in ieder geval van welke voorouders in dezelfde periode je ook weer een persoonskaart kunt aanvragen. 

Levensloop in beeld

De unieke gegevens op een persoonskaart geven ook een beeld van de levensloop van je voorouder. Verhuisde je voorouder veel? Dan vind je alle woonadressen vanaf 1939 op de persoonskaart, ook als je voorouder naar een andere gemeente vertrok. En let op, want soms verbergt een adres een nieuw verhaal in je familiegeschiedenis omdat het verwijst naar een gevangenis, zorglocatie of pension. Ook lees je op de persoonskaart soms verschillende beroepen van je voorouder. Maakte je voorouder promotie of gooide deze het roer om in zijn werkzame leven? Dan zie je mogelijk dat een beroep doorgestreept staat op de persoonskaart en er nog een beroep staat vermeld. Vermelding van meer beroepen in dezelfde sfeer kan ook iets zeggen over modernere benamingen en het tijdsbeeld. Denk bijvoorbeeld aan ‘bootwerker’, later vermeld als ‘havenarbeider’. De recentere persoonslijst geeft alleen adresinformatie van langer dan twintig jaar geleden vanaf overlijden en geen beroepsinformatie, maar biedt ook met drie generaties wel de voorsprong in je onderzoek.

persoonskaart PKdigitaal doos Verzamelingen

In speciaal op maat gemaakte dozen gaan en komen de persoonskaarten naar en van Multiscan, onze specialist op het gebied van digitaliseren. Foto: CBG / Collectie Nationaal Register Overledenen (NRO)

Van karton naar data: 1 miljoen scans

Na voorbereiding van het project PKdigitaal voorjaar 2021, zijn we aan het begin van de zomer gestart met het scannen van de kartonnen persoonskaarten. En dat gaat razendsnel! Deze week bereiken we zelfs de mijlpaal van één miljoen goedgekeurde scans. Persoonskaarten zijn soms tijdelijk niet beschikbaar voor je aanvraag, omdat ze dan buitenshuis gescand worden. De verwerkingstijd van aanvragen kan hierdoor oplopen tot drie maanden. Ook als je maar één kaart hebt aangevraagd. We doen ons uiterste best om de gescande persoonskaarten weer zo snel mogelijk beschikbaar te maken zoals je dat van ons gewend bent. Tellingen van persoonskaarten op bepaalde familienamen zijn niet mogelijk in 2021, omdat de telling in het depot niet compleet is door eventueel ontbrekende kaarten. Heb je vragen over je PK-aanvraag, mail dan naar service@cbg.nl.

Nu je de basisinformatie over je voorouders hebt, kun je de volgende stap in je onderzoek nemen. Bekijk ook andere CBG basisbronnen en gebruik ons handboek voor familiegeschiedenis om gegevens te zoeken, vinden en verwerken voor de volgende mijlpaal in je eigen familiegeschiedenis.