Persoonskaart verbindt generaties
30 augustus 2021
30 augustus 2021
Wanneer je een stevige basis voor je familieonderzoek wil leggen, kun je bij het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis een persoonskaart (pk) van je voorouders aanvragen. Het CBG beheert persoonskaarten van jouw voorouders die zijn overleden tussen 1939 en 1994. Na aanvraag via kun je een uitreksel van de kaart uit het bevolkingsregister uploaden vanuit de online omgeving ‘Mijn CBG’. Voor familieleden die zijn overleden na oktober 1994 kun je gedigitaliseerde persoonslijsten (pl) aanvragen. De persoonskaarten en persoonslijsten vormen het Nationaal Register Overledenen (NRO).
De informatie uit het NRO brengt niet alleen de voorouder in beeld, maar ook de ouders en eventuele kinderen van de betreffende voorouder. Zo verbindt de persoonskaart drie generaties en is deze een handig hulpmiddel om je onderzoek te versnellen. Bovendien ontdek je ook de namen van de eventuele voormalige partner(s) van je voorouder en als bonus soms de partners van de kinderen, stiefkinderen of jong overleden kinderen.
De unieke gegevens op een persoonskaart geven ook een beeld van de levensloop van je voorouder. Verhuisde je voorouder veel? Dan vind je alle woonadressen vanaf 1939 op de persoonskaart, ook als je voorouder naar een andere gemeente vertrok. Soms verbergt een adres een nieuw verhaal in je familiegeschiedenis, omdat het verwijst naar een gevangenis, zorg locatie of pension.
Ook kun je op de persoonskaart verschillende beroepen van je voorouder tegenkomen. Maakte je voorouder promotie of gooide deze het roer om in zijn werkzame leven? Dan kan een beroep doorgestreept zijn op de persoonskaart en wordt er mogelijk nog een beroep vermeld. De manier van vermelden van beroepen kan iets zeggen over het tijdsbeeld. Denk bijvoorbeeld aan het beroep ‘bootwerker’, waarvoor later havenarbeider’ werd gebruikt. De recentere persoonslijst geeft alleen adresinformatie van mensen die langer dan twintig jaar geleden overleden zijn, geen beroepsinformatie, maar biedt ook met drie generaties aan familieleden wel de voorsprong in je onderzoek.
Nu je de basisinformatie over je voorouders hebt, kun je de volgende stap in je onderzoek zetten. Bekijk ook andere CBG-basisbronnen en gebruik ons handboek voor familiegeschiedenis om gegevens te zoeken, vinden en verwerken voor de volgende mijlpaal in je eigen familiegeschiedenis.