CBG bronnen
Vrouwen stemmen voor de gemeenteraad
Vrouwen stemmen voor de gemeenteraad, Duinstraat 57, Den Haag, 19-6-1935 Coll. HGA

De nieuwe Gen. is uit!

1 maart 2021

Deze week valt de nieuwe editie van het CBG-magazine Gen. bij klassieke vrienden op de mat. Digitale vrienden kunnen het blad online lezen via de website. Ben je nog geen vriend? Onderaan dit bericht kun je een van de artikelen gratis downloaden.

Het thema van het dossier in dit fraaie voorjaarsnummer is politiek. De parlementsverkiezingen komen eraan, en dit jaar zijn tien van de zevenendertig lijsttrekkers vrouw. Sociaaldemocraat Suze Groeneweg was het eerste vrouwelijke lid van de Tweede Kamer. CBG-onderzoeker Martine Zoeteman-van Pelt schrijft in dit nummer over haar eigen familierelatie met Suze, en laat zien hoe je onderzoek kunt doen naar een politicus in je stamboom.

Goedgebekt

Martine groeide op in dezelfde streek als Groeneweg en is plaatsvervangend trots op wat zij bereikte. ’Je zou verwachten dat de eerste vrouw in de Tweede Kamer een goedgebekte stedeling zou zijn. Maar nee, het werd een vrouw uit een eenvoudige familie van een behoudend eiland. Eentje die zelf uren had moeten lopen van en naar school, met een moeder die nauwelijks scholing had gehad.’

Eerstelingen

In verschillende artikelen gaat het over pioniers in de politiek, zogenoemde ‘eerstelingen’. Het eerste kamerlid van Molukse afkomst bijvoorbeeld, die na een ingewikkelde strijd rond de nationaliteit en het kiesrecht van Molukkers in het parlement kwam. Ron Habiboe schrijft daarover. Een eersteling in eigen gelederen is Bernadine Ypma, die begin vorig jaar is aangetreden als de eerste vrouwelijke directeur van het CBG. In dit nummer vertelt ze hoe dat jaar haar is bekomen en wat ze voor de toekomst in petto heeft.

Cover Gen. magazine 2021-1

Oude sleur

Jan de Roos verdiept zich al zo’n dertig jaar in pioniers in de lokale politiek, de bestuurslaag die het dichtst bij de bevolking staat. Vooral de vrouwen onder hen fascineren hem, omdat zij dubbel hun best moesten doen om door te dringen tot het mannenbolwerk. Vrouwen zoals Willy Hofman-Poot, die in 1919 voor de Liberale Unie in de gemeenteraad van Oostzaan werd gekozen. Zij dankte bij haar installatie de mannen ‘die de moed hadden met de oude sleur te breken en die zo verstandig waren […] nu eens hun keuze op een vrouw te vestigen’.

Niets anders te doen?

‘Heeft u niets anders te doen?’ kreeg het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid van Wormer te horen bij haar installatie. Om zelf te zien wat deze dappere vrouw en andere vrouwelijke eerstelingen zoal hebben bereikt, kun je ter inspiratie voor je eigen onderzoek onderaan deze pagina het artikel gratis downloaden.

Exclusief voor vrienden

Leuker is het natuurlijk om ieder kwartaal je voordeel te doen met vele zoektips in de Gen. Klassieke vrienden van het CBG krijgen het magazine voor familiegeschiedenis vier keer per jaar op de mat. Klassieke en digitale vrienden kunnen de Gen. digitaal lezen door in te loggen met hun vriendnummer.