CBG bronnen
Dave van der Wijngaard uitsnede

CBG-medewerker krijgt een lintje

26 april 2022

Vanochtend is coördinator facilitaire zaken Dave van der Wijngaard op de valreep voor zijn pensioen geridderd.

Vandaag neemt hij na een indrukwekkend dienstverband van 47 jaar afscheid van het CBG: coördinator facilitaire zaken Dave van der Wijngaard. Maar dat is niet de reden dat hij vanochtend een lintje heeft opgespeld gekregen. Dave heeft zich jarenlang onvermoeibaar ingezet voor de Roparun, een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs, Bremen en Almelo naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Al in 2016 bracht dit twee collega’s op het idee hem voor te dragen voor een koninklijke onderscheiding. Vrienden van Dave bleken de formaliteiten al gestart te hebben, dus hebben de twee partijen de handen ineengeslagen. Na een vergeefse poging en vertraging door corona was het vandaag dan eindelijk zover.

Dave van der Wijngaard

CBG-collega Dave van der Wijngaard is lid in de orde van Oranje-Nassau

Dave is in 1975 in dienst gekomen van het CBG als ‘algemeen assistent’. Later werd hij coördinator projecten, coördinator vrijwilligers en coördinator facilitaire zaken. Als hoofd van de ‘filmdienst’ was hij verantwoordelijk voor het op microfilm en microfiche zetten van een enorme hoeveelheid documenten, die tot enkele jaren geleden nog in de voormalige Bronnenzaal konden worden ingezien. Dezelfde Bronnenzaal die nu is omgetoverd tot kantoorruimte, een project dat grotendeels door Dave is getrokken en gerealiseerd.

Oliemannetje

Ook de grootschalige digitalisering van de persoonskaarten zou niet mogelijk zijn geweest zonder Dave’s intensieve voorbereiding en begeleiding. Hij werd ook wel gekscherend ‘het oliemannetje van het CBG’ genoemd, want naast zijn reguliere werk was hij bedrijfshulpverlener, personeelsvertegenwoordiger ten tijde van de reorganisatie, en bood hij altijd een luisterend oor aan zijn collega’s en aan alle vrijwilligers die zich inzetten voor het CBG.

Vanmiddag wordt Dave’s laatste werkdag feestelijk afgesloten. Wij zullen hem missen!