CBG bronnen
Gerrit Zalm in Verborgen Verleden
Gerrit Zalm stuit op Schotse voorouders. Foto: NPR/Blazhoffski

Gerrit Zalm

Van vissers en landbouwers naar royal roots

In de eerste aflevering van Verborgen Verleden van dit seizoen stuit bankier en politicus Gerrit Zalm volkomen onverwacht op wel heel bijzondere voorouders. Hij dacht met name ‘eenvoudig’ Hollands volk aan te treffen, zoals de vissers en landbouwers van wie hij het bestaan al wist. Dat loopt een beetje anders.

Tijdens zijn zoektocht naar zijn familiegeschiedenis ontdekt Gerrit Zalm dat hij niet alleen veel steviger is geworteld in Friese grond dan hij dacht, maar dat hij ook nog eens in een rechte lijn blijkt af te stammen van de Friese vrijheidsstrijder Grote Pier.

Friese bruid

Wat hem uiteindelijk echt emotioneert is het feit dat hij via een tak van vaderskant ook nog eens een nakomeling blijkt te zijn van Robert the Bruce, de eerste ‘echte’ koning van Schotland. De reden dat het spoor tegen de verwachting van Gerrit in naar het buitenland leidt, is het feit dat zijn voorvader Archibald Douglas rond 1630 kapitein was in het Schotse leger en in garnizoen lag in ’s-Hertogenbosch. Daar leerde hij zijn Friese bruid Geertruydt Walsdorffer kennen, met wie hij uiteindelijk in Gorinchem is getrouwd. Archibald zal niet de enige militair zijn geweest die in zijn grote liefde in het buitenland heeft leren kennen – denk maar eens aan alle KNIL-militairen die met Indische vrouwen zijn getrouwd. Wil je meer weten over onderzoek naar militairen in jouw stamboom? Lees dan onze themapagina ‘Militaire voorouders’.

Robert the Bruce 2

Robert the Bruce, de eerste ‘echte’ koning van Schotland.

Bibliotheek 2
Verborgen verleden - Gerrit Zalm 1

Gerrit Zalm. Foto: NTR/Blazhoffski

1

Meer buitenlands bloed

Informatie die op de montagetafel is achtergebleven, is het feit dat Gerrit nog meer buitenlands bloed door zijn aderen heeft stromen. De voorouders van zijn betovergrootmoeder Cornelia Leickering kwamen uit Duitsland. Johan Diedrich Leikering, afkomstig uit Lohaus, ging op 23 april 1773 in Amsterdam in ondertrouw met Magdalena Mulder. Hun zoon Johan Diederich was bontwerker van beroep en vertrok op een zeker moment naar Leeuwarden, waar hij in 1849 overleed. Zijn zoon, Johannes Martinus Leickering, was de vader van Cornelia en verdiende de kost als herbergier. Hij was getrouwd met Geertje Rekker, de dochter van Paulus Sijbes Rekker en Knierke Scrinerius. Van deze laatste is een overlijdensadvertentie opgenomen in de krant, die je terug kunt vinden in onze collectie familieadvertenties.

'Het is niet zo'n wonder dat ik ben uitgekomen bij de VVD'

Gerrit Zalm heeft altijd gedacht een buitenbeentje te zijn geweest in zijn familie. Door het onderzoek naar zijn familiegeschiedenis kan hij zijn eigen ontwikkeling nu beter plaatsen. “Aan twee kanten van de familielijnen zitten er vrijheidsstrijders: Robert the Bruce natuurlijk, voor een vrij en onafhankelijk Schotland; maar ook Grutte Pier, voor een vrij en onafhankelijk Friesland”, zegt hij aan het eind van de uitzending. “En dan hebben we nog de dominees die zich inzetten voor de patriottische beweging, die ook streden voor vrijheid, en ook democratie. Dus ja, dan is het niet zo’n wonder dat ik uitgekomen ben bij de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie.”

Wil je ook je familiegeschiedenis doorgronden om meer over jezelf te weten te komen? Het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis helpt je met het stappenplan graag op weg.