CBG bronnen
Still_Alexander_2

Alexander Pechtold

Een Europese geschiedenis

Alexander Pechtold ontdekt in de zoektocht naar zijn Verborgen verleden een aantal rebelse voorouders, veel militairen én hij blijkt niet de enige te zijn met een Europese gedachte.

Voormalig politicus van D66, Alexander Pechtold is nieuwsgierig naar de geschiedenis van zijn mysterieuze overgrootmoeder van moederszijde, Johanna Elisabeth van Leeuwenberg, en zijn voorouders van vaderszijde. “Ik ken een paar verhalen, ik weet niet eens of ze allemaal waar zijn, maar het is toch wel spannend.”

Desillusie


Alexander heeft een rustige en beschermde jeugd gehad waarin hij werd gestimuleerd om zijn eigen mening te vormen. Alhoewel er thuis niet per se veel werd gepraat over politiek heeft Alexander de focus op Europa niet van een vreemde. “Mijn vader was ontzettend vaak bezig met een Europese eenwording, en zei regelmatig: “Jongens laten we elkaar nou op dit continent niet naar het leven staan, maar samenwerken””, zegt Alexander. Zijn vader kwam gedesillusioneerd thuis na de dienstplicht in Indonesië. Volgens Alexander zei hij daarover “Ik ging er heen voor God, Koningin en Vaderland en ik heb er twee achtergelaten.” Ben je geïnteresseerd in de rol van jouw vader, grootvader of overgrootvader tijdens de militaire acties van Nederland tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd? Vraag dan zijn Staat van Dienst op.

Cornelis Antonius Pechtold 1921 - vonnis 1

Gemeene schoft, ploert, judas

Niet in de aflevering, maar wel een vermelding waard, overgrootvader Cornelius Antonius Pechtold wordt in 1921 door de Arrondissements-rechtbank in ’s-Hertogenbosch schuldig bevonden aan ‘eenvoudige belediging’ en veroordeeld tot twintig gulden boete. Hij had iemand een ‘gemeene schoft, ploert, judas’ genoemd.

Tijdens het onderzoek stuitten we op meer rebelse voorouders. Zo heeft verre voorouder Antoon van de Graaf een veroordeling wegens het onklaar maken van een veerpont en ontduikt betovergrootvader Johann Hubert Spiecker de paardenbelasting. Heel wat ernstiger is de gevangenisstraf van betovergrootvader Gerardus Cox voor zware mishandeling met een mes. Met behulp van onze themapagina Misdaad en Straf kun je zelf op onderzoek uit naar voorouders met een intrigerend verleden.

“Dit is gewoon een liefdesverhaal! Het is helemaal geen schurk”

Desertie voor de liefde

“Dit is gewoon een liefdesverhaal! Het is helemaal geen schurk”, roept Alexander lachend wanneer hij leest dat de vader van zijn overgrootmoeder Johanna Elisabeth deserteerde en te voet van de kazerne in Woerden naar Schoonhoven vertrok om bij zijn liefde te zijn.
Wil je weten of jouw voorvaders zijn ingeloot tijdens hun dienstplicht en wat ze precies hebben gedaan? Kijk dan in de militieregisters en stamboeken. Een groot deel van de militieregisters zijn, indien bewaard gebleven, te vinden via WieWasWie. De stamboeken vind je via de zoekhulp Militairen en marinepersoneel van het Nationaal Archief en deels via WieWasWie.

Vergeet voor informatie over de dienstplicht ook niet te kijken in de huwelijksbijlagen. Soms vind je deze bij de huwelijksakten, maar regelmatig zijn ze losgekoppeld. Familysearch heeft veel kopieën van de huwelijksbijlagen die online zijn te raadplegen. Je kunt ze hier vinden door in de catalogus te zoeken op de plaatsnaam waar het huwelijk is voltrokken.
Meer bronnen en advies voor onderzoek over je Militaire voorouders vind je op onze website.

Still_Alexander_7

Duitse, Franse of toch Zwitserse wortels

Bij het monument De Leeuw van Waterloo krijgt Alexander meer informatie over zijn voorvader Gerardus Jacobus Pechtold die mogelijk had gevochten tegen Napoleon. Daar blijkt dat de lijn met militairen nog verder terug gaat in de tijd. Om meer te weten te komen over zijn voorvader Johann Georg Bechtold moet hij zijn zoektocht, verrassend genoeg, vervolgen in Parijs. In het militair archief in het Kasteel van Vincennes blijkt dat Johann Georg in een Zwitsers regiment van Frankrijk zat en gelegerd was in meerdere landen binnen Europa. Zoals zijn naam al deed vermoeden is hij wel geboren in Duitsland.

Meerdere landen hadden Zwitserse regimenten en daar was Nederland geen uitzondering op. Het Staatse Leger had veel huurlingen in Dienst. Deze mannen kwamen onder andere uit Duitsland, Schotland en Zwitserland. Het kan zijn dat jouw voorouder ook een huurling was en in Nederland is gebleven.