CBG bronnen
WieWatBewaart.jpg
Binnenkant van het kistje van Beresteyn, oprichter van het CBG. Foto: CBG

De eerste honderd jaar

Omdat veel bronnen om privacyredenen pas na ruime tijd openbaar worden, zul je voor relatief recente persoonsgegevens vooral in eigen omgeving moeten zoeken. Welke gegevens kun je achterhalen via familieleden? Wat is er bewaard aan trouwboekjes of bijvoorbeeld geboortekaartjes? En wat te doen als je thuis niets kan vinden?

Familieleden vragen  

Een deel van de recente persoonsgegevens weet je waarschijnlijk uit je hoofd. Het interviewen van familieleden (zoals je opa en oma) is een makkelijke en vaak snelle manier om de ontbrekende gegevens boven water te krijgen. Daarnaast kun je op deze manier de familiegeschiedenis verder ‘aankleden’. Bijvoorbeeld met verhalen over hoe je familieleden zijn opgegroeid, naar welke school ze zijn gegaan en welk beroep zij hebben uitgeoefend. Deze manier van informatie verzamelen noem je ook wel oral history. Onderaan deze pagina kun je een handige vragenlijst downloaden als hulpmiddel bij het interviewen.

Deutscher Genealogentag

Hoekje van de hal met stand Forschergruppe Oberschwaben.

Informatie thuis

Je hoeft voor de eerste honderd jaar niet alleen te vertrouwen op het familiegeheugen. Vaak heb je thuis ook nog allerlei familiepapieren die informatie bevatten over de plaatsen en data van geboorte, huwelijk en overlijden van familieleden. Persoonlijke documenten zoals brieven, dagboeken, geboortekaartjes, rouwkaarten en foto’s of officiële documenten zoals trouwboekjes, persoonsbewijzen, paspoorten, militaire zakboekjes, enzovoort.

Beschik je zelf niet over deze documenten, dan zijn er vast wel familieleden die dit soort papieren hebben bewaard. Het is verstandig om die te scannen of digitaal te fotograferen. Je kunt ze dan makkelijk raadplegen en je hebt een back-up achter de hand voor het geval de originele documenten verloren gaan. Je bouwt zo een een digitaal familiearchief op. Probeer daarbij zoveel mogelijk gegevens vast te leggen, bijvoorbeeld wie er allemaal op die oude foto’s staan. Door het overlijden van familieleden kan dat soort kennis namelijk snel verloren gaan.

persoonsbewijs wit

Persoonsbewijs van B. Philipsen. CBG / Collectie Philipsen

Informatie bij het CBG

Leveren de interviews niets op, en lukt het je niet om voldoende familiepapieren boven water te krijgen, dan kun je voor recente persoonsgegevens ook bij het CBG terecht:

Persoonskaarten en Persoonslijsten bevatten de gegevens over overleden personen uit de Basisregistratie personen">-lijsten

Een zeer belangrijke bron voor recente persoonsgegevens. Ze bevatten informatie over in Nederland woonachtige personen die na 1938 zijn overleden (waaronder ook de namen van hun ouders en eventuele partners en kinderen). Je kunt hier een persoonskaart/Persoonslijsten bevatten de gegevens over overleden personen uit de Basisregistratie personen">-lijst aanvragen.

Website CBG Verzamelingen 

Via onze website kun je aankondigingen van geboorte, huwelijken en overlijden uit kranten, uit geboorte-, trouw- en rouwkaarten en persoonsinformatie uit bidprentjes vinden. Gedeeltelijk zijn deze bronnen online in te zien, een ander deel is aan te vragen voor inzage in Den Haag. De foto's op CBG Verzamelingen bevatten vaak korte biografische beschrijvingen, deze kunnen ook een aanknooppunt vormen!

familiedrukwerk.png

Geboortekaartjes kunnen als bron gebruikt worden. Naast geboortegegevens van kind en namen van de ouders kun er je eventueel eerder geboren broers of zussen vinden. CBG | Familiedrukwerk.

Informatie via internet

Op het internet wordt enorm veel informatie gepubliceerd en het biedt allerlei mogelijkheden om op een eenvoudige en snelle manier met familieleden in contact te komen. Het is daarom eveneens een handig hulpmiddel bij het achterhalen van recente persoonsgegevens.

Databases 

Websites zoals Graftombe.nl en Mensenlinq.nl verzamelen persoonsgegevens van begraafplaatsen en overlijdensberichten en zijn op naam te doorzoeken. 

Social media

Via Facebook kom je eenvoudig in contact kunt met familieleden om informatie uit te wisselen. Dat is vooral handig wanneer het om familieleden gaat die in het buitenland wonen.

Onderzoeksresultaten

Websites met stambomen van andere stamboomonderzoekers zijn bijvoorbeeld CBG Stambomen, GenealogieOnline, Geneanet en MyHeritage. Vanwege de privacywetgeving mogen op deze sites geen gegevens van nog levende personen worden vermeld, tenzij de betreffende personen daar expliciet toestemming voor hebben gegeven.

Betrouwbaarheid

De betrouwbaarheid van de informatie verschilt per bron. Gegevens die je uit officiële documenten haalt (zoals persoonskaarten en Persoonslijsten bevatten de gegevens over overleden personen uit de Basisregistratie personen">-lijsten) zijn het meest betrouwbaar. Wanneer je je baseert op het geheugen van familieleden, kun je er niet van uit gaan dat alles dat wordt verteld klopt. Dat geldt eveneens voor de stambomen die door andere stamboomonderzoekers zijn gemaakt. De gegevens die je daarin vindt, zul je altijd zelf moeten controleren met behulp van de originele bron.