CBG bronnen
Familliedossiers
Familiedossiers Pi-Qu in hangmappen. Foto: CBG.

Familiedossiers

De familiedossiers bevatten resultaten van genealogisch onderzoek. Een dossier kan van alles bevatten, aantekeningen uit bronnen, biografische knipsels, correspondentie of uitgewerkte kwartierstaten.

Wat zit er in?

De inhoud van de dossiers kan enorm variëren: van één velletje tot een heel pak papier. Vaak bevat een dossier genealogische aantekeningen. Maar er kunnen ook biografische knipsels in zitten, of wapentekeningen en correspondentie daarover, of een kopie van een geboorte en -overlijdensakte. 

Familiedossiers bij het CBG 

Het CBG heeft verschillende collecties dossiers. De eigen collectie, die via CBG Verzamelingen te herkennen is aan de toevoeging [CBG], de serie algemene dossiers van het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde [NL] en dossiers die onderzoeksresultaten van individuele genealogische onderzoekers bevatten.

De verzameling is geordend op familienaam; één dossier per naam.  Dit betekent dat gegevens over álle families met dezelfde naam in één dossier kunnen zitten.

Hoewel het meeste materiaal in de dossiers dateert van na de Tweede Wereldoorlog, kan er ook (veel) oudere informatie in zitten. Ook worden er aan de algemene CBG-familiedossiers nog nieuwe dossiers en nieuwe onderzoeksinformatie toegevoegd.

familiedossier.png Verzamelingen

Inhoud van een familiedossier.
CBG | Familiedossiers

Raadplegen

De familiedossiers zijn op familienaam doorzoeken via CBG Verzamelingen. Als er dossiers beschikbaar zijn, kun je ze via het zoekresultaat aanvragen voor inzage in de studiezaal van het Nationaal Archief in Den Haag. Let daarbij op dat de aanvraag een dag van te voren voor 12 uur ‘s middags verstuurd moet zijn.