CBG bronnen
persoonskaart achtergrond
Fragment van de voorzijde van een persoonskaart. Foto: CBG / Collectie Nationaal Register van Overledenen (NRO)

Vraag & Antwoord NRO

Heb je een vraag over het Nationaal Register van Overledenen (NRO), over het bestelproces van Uittreksels uit het NRO, of over de collectie en de bronnen uit het NRO?

Kijk hieronder voor de meest gestelde vragen.

1. BESTELLEN. Hoe werkt het online bestelformulier?

Via de bestelknop kom je bij het online bestelformulier. Eerst vul je alle gegevens in van de overleden personen waarvan je een uittreksel wil hebben. Na het invullen kom je op een overzichtsscherm waar je je bestelling kunt zien en de prijs voor je aanvraag is berekend. Vervolgens kom je in de beveiligde online betaalomgeving en kun je betalen met iDEAL of met je creditcard.

2. BESTELLEN Het invul formulier

Vul minimaal 3 velden in per aangevraagd uittreksel, anders is het niet mogelijk om goed te zoeken in de collectie NRO. Hoe meer velden je in kunt vullen hoe beter, dan is de kans groter dat het CBG voor jou de juiste kaart of lijst kan vinden.

3. BESTELLEN Wat gebeurt er nadat ik mijn aanvraag afgerond heb?

Nadat je betaald hebt komt de aanvraag binnen bij ons team PK/PL. We gaan dan de door jou aangevraagde personen opzoeken. We verwerken je aanvraag zo snel mogelijk. Binnen uiterlijk twee weken na het indienen van je aanvraag kun je het resultaat verwachten, bij een spoedopdracht geldt een termijn van maximaal twee werkdagen. Wanneer we meer informatie nodig hebben dan je initieel hebt aangeleverd, nemen we contact met je op via de ‘mijn CBG’-omgeving. Je wordt hiervan op de hoogte gesteld met een e-mail.

4. BESTELLEN Waar vind ik het resultaat van mijn aanvraag?

Wanneer je aanvraag met succes is afgerond vind je het resultaat in je ‘Mijn CBG’-omgeving. We sturen je een mail om je te laten weten dat je persoonskaarten of persoonslijsten klaar staan. Je kunt je resultaten bekijken en downloaden vanaf onze website vanuit je eigen beveiligde ‘Mijn CBG’-omgeving. Als we niets hebben kunnen vinden, proberen we aan te geven wat daar de reden van zou kunnen zijn.

5. BESTELLEN Hoe werkt de prijslijst?

Voor reguliere aanvragen van uittreksels van het NRO, hanteert het CBG een starttarief van €10,40. Met dit starttarief kun je uittreksels van maximaal twee personen aanvragen. Daarna, bij dezelfde aanvraag, kosten uittreksels voor iedere extra persoon €5,20 extra. Voorbeelden: aanvraag voor 1 persoon: €10,40 aanvraag voor 2 personen: €10,40, aanvraag voor 3 personen: €15,60, aanvraag voor 5 personen: €26,00. Voor klassieke Vrienden gelden lagere tarieven.

6. BESTELLEN Heb je het resultaat snel nodig?

Als je je aanvraag heel snel nodig hebt, kun je een spoedaanvraag indienen. In dit geval kost ieder uittreksel €13,00 (er is geen sprake van een starttarief zoals bij reguliere aanvragen). Voorbeelden: spoedaanvraag voor 1 persoon: €13,00, spoedaanvraag voor 2 personen: €26,00, spoedaanvraag voor 3 personen: €39,00, spoedaanvraag voor 5 personen: €65,00.

7. BESTELLEN Hoe lang moet ik wachten op de resultaten van mijn aanvraag?

Binnen maximaal twee weken na het indienen van je aanvraag kun je het resultaat verwachten. Bij een spoedaanvraag verwerken we de aanvraag binnen twee werkdagen.

8. BESTELLEN Waarom heb ik niet alle uittreksels gekregen die ik heb opgevraagd?

Het kan voorkomen dat de opgevraagde overledenen niet te vinden zijn in het NRO. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld omdat iemand als niet-Nederlands ingezetene in het buitenland is overleden. Daaronder vallen helaas ook veel slachtoffers van vernietigingskampen in de Tweede Wereldoorlog. Voor een complete lijst van mogelijke oorzaken van het niet kunnen leveren van een uittreksel verwijzen we je graag naar deze webpagina met informatie. Het CBG kan in veel gevallen geen specifieke reden geven waarom iemand niet te vinden is in het NRO.

9. BESTELLEN Ik heb moeite met de online aanvraagmodule, of ben niet in staat om een iDEALbetaling te doen. Is er een alternatief?

We vinden het belangrijk dat iedereen een aanvraag kan doen. Mocht het online niet lukken, stuur dan een bericht naar pkpl@cbg.nl, dan zoeken we samen naar een oplossing.

10. COLLECTIE Wat is het NRO?

Het Nationaal Register van Overledenen (NRO) bevat gegevens over personen die zijn overleden in de periode 1939 tot heden. Het CBG beheert het NRO namens de overheid. Bij een overlijden tussen 1939 en 1994 verstrekt het CBG een kopie van een persoonskaart. Bij een overlijden na 1 oktober 1994 verstrekt het CBG een digitaal uittreksel, een zogenoemde persoonslijst. Wij hebben geen persoonskaarten van mensen die na 1 oktober 1994 zijn overleden, deze worden bewaard bij de gemeente waar de betreffende persoon op die datum woonde.

11. BRON welke informatie vind ik op de uittreksels?

De persoonskaarten en persoonslijsten bevatten onder andere de datum en plaats van geboorte en overlijden, namen van ouders en eventuele huwelijkspartners en kinderen. Wat je ontvangt hangt af van de overlijdensdatum (tot 1994 een scan van een persoonskaart, na 1994 een lijst/pdf). Het is dus niet mogelijk te kiezen tussen een persoonskaart en een digitaal uittreksel (persoonslijst). Let op dat een persoonslijst minder uitgebreid is dan een persoonskaart en geen woonadressen bevat wanneer het overlijden minder dan 20 jaar geleden heeft plaatsgevonden.

12. COLLECTIE Wanneer is iemand wel of niet geregistreerd in het NRO?

Bij een overlijden in het buitenland tussen 1939 en 1994 is er alleen een registratie in het NRO wanneer iemand op dat moment officieel woonachtig was in Nederland. Bij een emigratie binnen deze periode bevat het register geen gegevens; dan verwijzen we je graag door naar het Vestigingsregister bij de gemeente Den Haag. Het Vestigingsregister beheert ook de persoonskaarten van slachtoffers van vernietigingskampen uit de Tweede Wereldoorlog. Is iemand na 1 oktober 1994 overleden in het buitenland, dan kan het zijn dat een overlijden wel is geregistreerd in het NRO. Ook wanneer er sprake is van emigratie.

13. KOSTEN Waarom kost het geld om stukken aan te vragen?

De tarieven zijn opgelegd door de overheid, en gebaseerd op de regeling basisregistratie personen uit artikel 33. De inkomsten uit deze dienstverlening worden gebruikt voor het beheer van de (digitale) collectie en de informatieverstrekking.

14. BEDRIJVEN waar vraag ik uittreksels aan als notaris?

Voor aanvragen door Notarissen hebben we een aparte aanvraagmethode. We verwijzen je hiervoor graag naar de webpagina erfgenamenonderzoek. In het geval van een bijzonder onderzoek wordt de aanvraag voorgelegd aan ons team van experts en bepalen we voor je vraag via welke weg je aanvraag moet worden verwerkt. Kijk daarom goed welk soort onderzoek je nodig hebt.

15. CONTACT Waar kan ik mijn vragen aan jullie stellen over deze bron?

Alle relevante/meest gestelde vragen zitten in deze vraag en antwoord pagina, of kijk op Uittreksels PK/PL's (cbg.nl) Inhoudelijke informatie over wat je op de persoonskaarten vindt, kun je lezen op deze webpagina. Mocht je vraag niet beantwoord zijn na het lezen van deze pagina’s, dan kun je contact op nemen met ons Team Service.

16. PRIVACY welke informatie vind ik niet op de uittreksels uit het NRO?

Op de persoonskaarten uit het NRO zijn kerkelijke gezindte of de reden van het verliezen van de Nederlandse nationaliteit afgeschermd. Bij digitale uittreksels (persoonslijsten) mogen de recente adresgegevens niet worden weergegeven wanneer het overlijden minder dan twintig jaar geleden heeft plaatsgevonden. Personalia van de hoofdpersoon, de namen van de ouders (vaak met hun geboorteplaatsen en geboortedata) en gegevens over huwelijk(en), partner(s) en kinderen worden wel verstrekt.

17. PRIVACY wat is de privacyregeling?

Voor het gebruik van de persoonsgegevens die het CBG heeft ontvangen uit de Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA, 1 oktober 1994 – 1 januari 2014) en de Basisregistratie personen (BRP, vanaf 1 januari 2014) is deze privacyregeling opgesteld.