CBG bronnen
Bevrijdingsfeest Zwolle 1960

Ontdek je roots in Zwolle

17 september 2019

Het Historisch Centrum Overijssel is op zaterdag 19 oktober gastlocatie voor de nieuwe editie van het CBG-evenement Familiegeschiedenis in de buurt. Of je nu een startende onderzoeker bent of ervaren genealoog, onze experts nemen je mee in de verrassingen van familiegeschiedenis en het verborgen verleden van Overijssel. Heel toepasselijk vindt het evenement precies in de Maand van de Geschiedenis plaats. Het belooft een boeiende middag te worden met lezingen, workshops en rondleidingen.

Historisch Centrum Overijssel is hét adres voor iedereen die meer wil weten over, of onderzoek wil doen naar de cultuur, de geschiedenis en de bewoners van en uit heel Overijssel. Geïnspireerd door het vooronderzoek dat het CBG uitvoert voor het hooggewaardeerde televisieprogramma Verborgen verleden, kan je tijdens deze editie live meezoeken in de familiegeschiedenis van Hendrik Jan Bökkers. Geboren in Deventer en als muzikant bekend van de Sallandse band Bökkers. De band is begonnen als coverband van de Achterhoekse groep Normaal onder de naam Bökkers Dut Normaal. De band Bökkers heeft inmiddels naam gemaakt met een eigen repertoire met nummers in het Sallands dialect. Het Sallandse zit Hendrik Jan in het bloed … of toch niet?

Experts helpen je verder

Voor onderzoekers met voormoeders die vroedvrouw waren, of die tijdens hun onderzoek verre familieleden hebben aangetroffen die in een psychiatrische instelling terecht zijn gekomen, vindt op deze dag de officiële lancering plaats van de nieuwe themapagina ‘Ziekte & Gezondheid’. Wil je weten of je meer uit de database WieWasWie kunt halen, dan is de workshop Tips & Tricks WieWasWie je kans. Heb je al veel informatie over je familie verzameld en wil je het nu ook graag opschrijven? Lilian de Bruijn vertelt hoe je onderzoeksmateriaal verwerkt tot een goedlopend verhaal. Zij is naast CBG-redacteur de auteur van het lovend ontvangen boek ‘Ik kreeg mijn vader niet dood’ en zal enige geheimen onthullen over de totstandkoming van haar boek. Ontdek ook de schatkamer van Overijssel tijdens een speciale rondleiding. Kortom: het wordt een middag voor nieuwe ontdekkingen en tips.

Strand aan de IJssel

Strandje Dubbeldam met op achtergrond IJsselbrug, collectie Dolf Henneke, Historisch Centrum Overijssel

Programma

12.30-13.00 Inloop

13.00-13.15  Welkomstwoord door Vincent Robijn (directeur Historisch Centrum Overijssel) en Ruud Yap (directeur CBG)
13.15-14.15 Rootszoeken Live met Hendrik Jan Bökkers

14.15-15.00  Pauze en gelegenheid om vragen te stellen over je eigen onderzoek

15.00-15.30 Parallelsessies:

15.40-16.10 Parallelsessies:

  • Presentatie 'Algemeen politieblad’ door Martijn Spruit (Informatiespecialist)
  • Presentatie 'Familiebanden 1947 - 1979' Roland de Jong (senior informatiespecialist collectie bij Historisch Centrum Overijssel)
  • Rondleiding in het depot van het Historisch Centrum Overijssel
16.20-16.50 Parallelsessies:
  • Workshop ‘Tips & Tricks WieWasWie’ door Rob den Braasem (Productbeheerder WieWasWie)
  • Workshop 'Familiegeschiedenis schrijven' door Lilian de Bruijn (redacteur Gen.Magazine)
  • Rondleiding in het depot van het Historisch Centrum Overijssel

17.00-18.00   Borrel en plenaire afsluiting

Aanmelden

Je kunt je nu aanmelden voor het evenement; in verband met het beperkt aantal plaatsen is dit verplicht. Inschrijven voor de verschillende activiteiten kan tijdens het evenement. Volg Familiegeschiedenis in de buurt ook via Facebook.

Praktische informatie

  • Locatie: Historisch Centrum Overijssel (van Wevelinkhovenstraat, 8021 WX Zwolle)
  • Datum en tijd: zaterdag 19 oktober, 13.00-17.00 uur (inloop vanaf 12.30 uur)
  • Kosten: € 5,- (gratis voor CBG-Vrienden met 1 introducé)
  • Aanmelden verplicht: communicatie@cbg.nl (er zijn 100 plaatsen)