CBG bronnen
Schoorsteenvegers Camozzi
Transportmiddel van de firma Camozzi, ca. 1930. Foto: coll. Amsterdam Museum

Familiegeschiedenis in de buurt: Het werk achterna

4 oktober 2021

In samenwerking met het Regionaal Archief Alkmaar organiseert het CBG op zaterdag 30 oktober vijf webinars over familiegeschiedenis, met bijzondere aandacht voor werk en migratie. Tijdens een online middagprogramma gaan we 'Het werk achterna' met onder andere immigranten van toen, volkstellingen, zoekingangen voor WieWasWie, en persoonskaarten. Abdelkader Benali is onze gastspreker tijdens deze speciale editie van Familiegeschiedenis in de buurt in de Maand van de Geschiedenis.

In de archieven van het Regionaal Archief in Alkmaar gaan de namen en verhalen van talloze immigranten uit het verleden schuil: mensen die naar de regio kwamen op zoek naar een beter bestaan, naar werk of meer vrijheid. Het Alkmaarse project ‘Immigranten van toen’ gaat naar ze op zoek en zet ze op de kaart, letterlijk en figuurlijk. Speciaal voor de deelnemers van Familiegeschiedenis in de buurt neemt Mariëlle Hageman, schrijver/(kunst)historicus en archiefonderzoeker bij het Regionaal Archief Alkmaar (RAA), je mee in de tijd. Eerst naar immigranten in Alkmaar in de zeventiende en achttiende eeuw, en vervolgens verder in de tijd en in de regio, van Texel tot en met Castricum. De eerste resultaten van dit  project wil je zeker niet missen!

Aan het werk: ontdek meer over het leven en werk van je voorouders!

Lisette Blokker, Teamcoördinator Dienstverlening bij het Regionaal Archief Alkmaar (RAA) ken je misschien van de introductiecursus Stamboomonderzoek. Bij Familiegeschiedenis in de buurt vertelt ze meer over de volkstellingen, een voorloper van het bevolkingsregister. Vanaf 1829 werden om de tien jaar volkstellingen gehouden. Eerder, sinds 1795, werden ze ook incidenteel georganiseerd. Wist je dat het oudst bewaarde Alkmaarse register uit 1807 komt? Op zaterdag 30 oktober ontdek je de meerwaarde van de volkstellingen als bron voor onderzoek naar de herkomst en woonplaats naast 'Handel, beroep of handwerk' van je voorouders! Meld je onderaan deze pagina aan voor dit gratis evenement.

Alkmaars archief

De voormalige Nieuwe Ambachtsschool in Alkmaar, waar nu het Regionaal Archief is gehuisvest. Collectie RAA

Gastspreker

Familiegeschiedenis in de buurt is een evenement dat helemaal in het teken staat van stamboomonderzoek in alle fasen en vanuit vele invalshoeken. Of je nu startend bent, een vastloper in je onderzoek hebt of je onderzoek verder wil verdiepen, onze sprekers en CBG-experts helpen je verder in je eigen regio. Bij deze online editie is Abdelkader Benali onze gastspreker. Hij schrijft romans, verhalen en poëzie, maar ook toneel en journalistiek werk. In 2020 schreef hij het essay ‘Reizigers van een nieuwe tijd’. 

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali, privé collectie

Een beroep doen

Ook op het programma van deze bijzondere editie Familiegeschiedenis in de buurt: conservator WieWasWie Sarah Bosmans. Zij heeft vele zoektips voor je ontdekt bij het gebruik van het digitale knooppunt van de Nederlandse archieven. De meest gebruikte zoekingangen in WieWasWie zijn natuurlijk de (familie)naam en woonplaats, maar er zijn nog meer mogelijkheden. Via ‘zoeken op beroep’ kun je ook prachtige vondsten doen. Deze middag laat Sarah je talloze mooie voorbeelden zien en vertelt ze je precies waar je op moet letten bij het zoeken in WieWasWie.

Beroep Scharensliep

Scharensliep doet middagdutje, 10 augustus 1934. Collectie Stadsarchief Amsterdam / Vereenigde Fotobureaux N.V.

Als genealogisch onderzoeker bij het CBG is Jacqueline Verkleij grootverbruiker van de persoonskaarten. Een unieke bron met recente gegevens die je onderzoek versnellen, generaties verbinden en een overzicht geven van wieg tot graf. Speciaal voor de deelnemers van deze online editie van Familiegeschiedenis in de buurt deelt Jacqueline haar kennis. Wat kunnen adressen onthullen over het beroep van je voorouders en hoe krijg je inzicht in het verloop van het werkzame leven van je recente voorouder met de persoonskaart? Illustrerende voorbeelden en de geheimen van allerlei afkortingen kom je te weten als je je aanmeldt voor dit gratis evenement.

Programma* Familiegeschiedenis in de buurt

 • 13.00 uur: Opening en welkom bij Familiegeschiedenis in de buurt
 • 13.10 uur: In gesprek met Abdelkader Benali
 • 14.00 uur: korte pauze
 • 14.05 uur: Immigranten van toen - Mariëlle Hageman
 • 14.40 uur: Vind beroepen van voorouders met WieWasWie - Sarah Bosmans
 • 15.05 uur: korte pauze
 • 15.10 uur: Volkstelling als bron voor 'Handel, beroep of handwerk' - Lisette Blokker
 • 15.35 uur: Een beroep doen op persoonskaarten - Jacqueline Verkleij
 • 16.00 uur: Rondvraag en sluiting


* De tijden van het programma zijn indicatief. 

Praktische zaken

 • Datum en tijd: zaterdag 30 oktober, 13.00-16.00 uur (inloop vanaf 12.45 uur).
 • Locatie: online via TEAMS; link ontvang je na aanmelding.
 • Kosten: gratis voor iedereen.
 • Onderzoeksvragen: algemene onderzoeksvragen kun je opgeven in het aanmeldformulier. Tijdens de webinars kun je in de chat vragen stellen. Heb je persoonlijke of privacygevoelige onderzoeksvragen, mail dan naar service@cbg.nl
 • Vragen over het evenement? Mail naar communicatie@cbg.nl o.v.v. Alkmaar.
 • Aanmelden voor dit evenement is verplicht in verband met het delen van de link voor deelname. Aanmelding is voor de gehele middag.
 • Afmelden kan via communicatie@cbg.nl.