CBG bronnen
persoonskaart achtergrond
Fragment van de voorzijde van een persoonskaart. Foto: CBG / Collectie Nationaal Register van Overledenen (NRO)

Nationaal Register van Overledenen (NRO)

Het Nationaal Register van Overledenen (NRO) bestaat uit persoonskaarten en persoonslijsten van mensen die zijn overleden in de periode vanaf 1939. Persoonskaarten en persoonslijsten worden ook wel uittreksels uit het NRO genoemd. Het CBG| Centrum voor familiegeschiedenis beheert het NRO namens de overheid en verstrekt de uittreksels van persoonskaarten en persoonslijsten op aanvraag.

Elke gemeente hield vanaf een 1939 voor alle inwoners een persoonskaart bij waarop persoonsgegevens werden bijgehouden. De persoonskaart was de opvolger van de bevolkingsregistratie in de bevolkingsregisters (vanaf 1850) en gezinskaarten (vanaf 1920). Op 1 oktober 1994 is de overheid overgegaan naar een elektronische bevolkingsregistratie, de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA), die inmiddels de Basis Registratie Personen heet. Uit het BRP ontvangt het CBG van de overheid na overlijden de persoonslijst van de overleden persoon.

Wat staat er op persoonskaarten en persoonslijsten?

Persoonskaarten bevatten onder meer de personalia van een persoon, de namen van de ouders, vaak met hun geboorteplaats en –data, en gegevens over huwelijken, partners en kinderen. Ook de woonadressen, beroepen en kerkelijke gezindten staan hierop. Persoonslijsten geven grotendeels dezelfde informatie, maar op de persoonslijsten worden beroepen en kerkelijke gezindte tegenwoordig niet meer vermeld.

Omdat persoonskaarten en persoonslijsten vrij recente en privacygevoelige gegevens bevatten en omdat de collectie onder de Wet BRP valt, mogen niet alle gegevens worden verstrekt. Een aangevraagd uittreksel bevat daarom bijvoorbeeld nooit informatie over kerkelijke gezindte, informatie over de reden van verlies van de Nederlandse nationaliteit en de adresgegevens wanneer het overlijden minder dan twintig jaar geleden heeft plaatsgevonden.

persoonskaart fragment

Fragment van een persoonskaart, Collectie NRO, CBG.

Recente generaties

Dankzij de persoonskaarten en persoonslijsten hebben we toegang tot persoonsgegevens van overleden personen die via de burgerlijke stand nog niet inzichtelijk zijn. De geboortegegevens van ouders, ooms en tantes kun je bijvoorbeeld nog niet inzien, omdat geboorteaktes pas na een periode van honderd jaar openbaar worden.

Kun je recente gegevens niet via je eigen omgeving achterhalen, dan zijn de persoonskaarten en persoonslijsten een uitkomst. Met deze informatie kun je vervolgens in de burgerlijke stand gaan zoeken, bijvoorbeeld via WieWasWie. Ook de adressen op de persoonskaarten zijn interessant; wellicht bestaan de woningen nog. Denk wel aan eventuele wijzigingen van straatnamen en omnummeringen.

Persoonslijst

Voorbeeld van een persoonslijst (1994-heden), Collectie NRO, CBG.

Raadplegen

Uittreksels van persoonskaarten en persoonslijsten kunnen tegen betaling aangevraagd worden. Wij geven ook de mogelijkheid om een abonnement op persoonslijsten te nemen. Je ontvangt dan ieder jaar de op dat moment beschikbaar gekomen persoonslijsten van overleden personen met de opgegeven achternaam.