Ontsluiting Nationaal Register van Overledenen
21 maart 2022
21 maart 2022
Vanaf dinsdag 22 maart 2022 helpen vrijwilligers bijna zes miljoen persoonskaarten doorzoekbaar te maken via het project ‘De laatste kaart’ op het platform VeleHanden.nl. De persoonskaart (1939-1994), onderdeel van het Nationaal Register van Overledenen in beheer bij het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis, is een onmisbare bron bij genealogisch onderzoek.
Op een formaat van ongeveer een A5 staat de wegwijzer van een leven, de laatste kaart van een bestaan. Particuliere onderzoekers, wetenschappers, journalisten en notarissen maken veel gebruik van deze unieke bron. Omdat de persoonskaarten kwetsbaar zijn, is in 2020 het project ‘PKdigitaal’ gestart en is het grootste deel van de kartonnen kaarten inmiddels gescand met partner Multiscan, expert op het gebied van digitalisering.
Het CBG nodigt het publiek nu uit om in het crowdsourcingsproject ‘De laatste kaart’ een beperkt deel van de gegevens op de persoonskaarten (naam, geboorteplaats en -datum) in te voeren via VeleHanden. Zo blijven de persoonskaarten toegankelijk voor CBG-medewerkers en zijn ze sneller te leveren aan gebruikers. Martine Zoeteman-van Pelt, CBG-onderzoeker en Communitymanager van ‘De laatste kaart’: “Iedereen met een computer thuis kan meedoen. De getypte letters op de persoonskaart zijn goed leesbaar en we hebben maar een paar invulvelden nodig. Vanuit mijn ervaring met andere crowdsourcingsprojecten verwacht ik dan ook dat vrijwilligers records zullen breken als het gaat om aantallen persoonskaarten invoeren.”
Het CBG waardeert de deelname en inzet van vrijwilligers in het project ‘De laatste kaart’. Met de invoer van gegevens verzamelen vrijwilligers punten waarmee ze persoonskaarten kunnen bestellen. Zo kan een vrijwilliger voor privégebruik een eigen collectie persoonskaarten starten en zijn stamboomonderzoek versnellen. De invoerders die de meeste data hebben ingevoerd, worden beloond met een jaar lang een CBG Digitale Vriendschap. Elk seizoen Gen.magazine, het mooiste tijdschrift over familiegeschiedenis, online lezen en digitaal toegang tot de CBG-collectie. Help je ons mee van karton naar data? Doe dan mee met #DeLaatsteKaart!
De persoonskaart vermeldt niet alleen de voorouder die in Nederland overleed, maar ook de ouder(s) en eventuele kinderen, naast data, woonadressen en beroep. De persoonskaart verbindt generaties en versnelt onderzoek naar de eerste honderd jaar van een stamboom. Samen met de al digitale persoonslijsten (vanaf 1 oktober 1994) vormen de persoonskaarten het Nationaal Register van Overledenen (NRO). Iedereen kan persoonskaarten en/of persoonslijsten aanvragen door het aanvraagformulier in te vullen en de bijbehorende privacyverklaring te ondertekenen. Ook als het niet om je eigen voorouders gaat. Persoonskaarten aanvragen kan weer vanaf 1 mei 2022. Kijk voor meer informatie hier.