CBG bronnen
VOC-schepen.jpg
VOC-schepen voor Kaap de Goede Hoop, coll. Rijksmuseum Amsterdam

VOC-munt voor recordbedrag geveild

15 mei 2019

Hoewel het besef groeit dat het koloniale verleden van Nederland lang niet altijd iets is om trots op te zijn, is er nog steeds veel belangstelling voor haar instituties. De Vereenigde Oostindische Compagnie is daarvan veruit de bekendste. Bij het CBG vind je veel informatie over de VOC.

“Gouden VOC-munt levert recordbedrag van bijna 200.000 euro op”, kopten verschillende nieuwsmedia gisteren. Een zogenoemde ‘ducaton’, een buitengewone zeldzame munt die in 1728 voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) werd geslagen, heeft bij een veiling € 196.800 opgebracht, volgens veilinghuis Heritage Auctions Europe in IJsselstein het hoogste bedrag dat ooit in Nederland voor een munt is betaald.

Ducaton uit 1739.jpg

Een zilveren ducaton uit 1739, coll. Rijksmuseum Amsterdam

VOC-matrozen

Veilingmeester Jacco Scheper meldt in het bericht dat er van deze specifieke munt maar een paar gouden exemplaren zijn gemaakt. De munten werden als nieuwjaarsgeschenk cadeau gedaan aan een burgemeester of een kapitein van de VOC.

De ‘Vereenigde Oostindische Compagnie’, opgericht in 1602, was een particuliere Nederlandse handelsonderneming met een monopolie op de overzeese handel tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en ‘de Oost’. Rond 1800 ging de VOC failliet, onder andere onder druk van Franse en Britse concurrentie, smokkel en corruptie. Ruim 200 jaar na haar ondergang spreekt de compagnie, als vertegenwoordigster van Nederlands roemrijke (maar niet altijd even bewonderenswaardige) koloniale verleden, nog steeds tot de verbeelding. Wie hoopt er nu niet in zijn of haar stamboom ergens een VOC-matroos of scheeparts tegen te komen?

Indische bronnen

Als je inderdaad een aanwijzing hebt gevonden dat een van je voorouders in dienst van de VOC is geweest, kan je bij het CBG tal van bronnen raadplegen die je familieverhaal verder inkleuren. Zo bevat onze Bibliotheek een groot aantal naslagwerken en genealogieën die je kunt raadplegen om achtergrondinformatie over de compagnie en het leven als ‘VOC-dienaar’ te verzamelen. De verzameling Oost-Indische bronnen bevat bijna 300 akten die te maken hebben met persoonlijke contracten of dienstverbanden met de VOC. En als kers op de taart vind je in onze heraldische collectie een aantal familiewapens die verwijzen naar personen in dienst van de compagnie, zoals dat van vaandrig, later luitenant en kapitein Johann Gottfried Deibert, varende op Ceylon.

Wapen Deibert (VOC).jpg

Het familiewapen van Johann Gottfried Deibert, in dienst van de VOC

Ook bij het Nationaal Archief vind je veel relevante bronnen. Raadpleeg hun Zoekhulp VOC: Opvarenden voor meer informatie.