Een vliegende start van je onderzoek
31 januari 2023
31 januari 2023
Persoonskaarten staan aan de basis van elk stamboomonderzoek. Bij Verborgen verleden is dat niet anders. De kaart van de overgrootvader van Daan Schuurmans, die te gast is in aflevering 4, leverde een aantal interessante aanknopingspunten voor verder onderzoek op.
Willem van der Linden, de overgrootvader van moederskant van acteur en presentator Daan Schuurmans, is op 18 mei 1891 geboren in het Zuid-Afrikaanse Pretoria, en overleden in Rijswijk op 3 januari 1973. Geboorte- en sterfdata en -plaatsen zie je standaard op een persoonskaart staan, maar ‘Zuid-Afrika’ spreekt natuurlijk wel tot de verbeelding. Bij de huwelijksbijlagen van Willem op FamilySearch vind je zijn ‘doopzegel’ uit Pretoria.
Kijk je verder op de persoonskaart, zie je dat er ook ouders en kinderen op staan, evenals de echtgenote. Willems vrouw Catharina van Wieringen is een half jaar voor hem overleden in Voorburg. Dit staat in het vak ‘Huwelijk ontbonden’. Uit de ‘O’ achter de datum kan je herleiden dat dit niet door echtscheiding (‘S’), maar door het overlijden van de huwelijkspartner was. Links op de kaart staan de adressen weergegeven waar Willem en zijn vrouw hebben gewoond. Daarin staat onder andere de afkorting ‘RT’ vermeld, voor ‘Rotterdam’. Grotere steden werden vaak door middel van dergelijke afkortingen weergegeven; de meeste spreken voor zich, zoals Asd voor Amsterdam, NMG voor Nijmegen, Ehv voor Eindhoven, etc. Kom je op de door jou opgevraagde persoonskaart afkortingen tegen die je niet thuis kunt brengen? Download dan het document 'Extra uitleg Nationaal register overledenen' onderaan de pagina Uittreksels PK/PL op onze website..
Als je voorouders tijdens de Tweede Wereldoorlog een eigen huishouden en dus ook een eigen persoonskaart hadden, zie je in het adresvak ook nagenoeg altijd de afkorting PB plus een nummer staan. Dit was het nummer van het persoonsbewijs (dus niet te verwarren met de persoonskaart) dat iedere Nederlander van 15 jaar of ouder verplicht was bij zich te dragen. In tegenstelling tot de persoonskaarten bevatte het persoonsbewijs wel altijd een pasfoto. Een aantal – maar helaas lang niet alle – persoonsbewijzen is bewaard gebleven. Je vindt ze bij verschillende archieven en musea.
De CBG-onderzoeker die de kwartierstaat van Daan Schuurmans heeft voorbereid, zag echter nog een interessante aanwijzing in het vak ‘beroep’. Achter ‘directeur’ (doorgestreept toen Willem met pensioen ging) staat met pen ‘NV Schieveen’ genoemd. Nader onderzoek leverde op dat dit een tankopslagbedrijf was, dat tijdens een bombardement door de geallieerden op 29 maart 1943 werd geraakt. In de beeldbank van het Gemeentearchief Schiedam vind je een foto van de bominslag.
Door op deze manier nauwgezet naar een persoonskaart te kijken, kun je dikwijls gerichte aanknopingspunten vinden waarmee je je familieverhaal meer kleur en inhoud kunt geven.