CBG bronnen
Verborgen verleden 100x

Veertiende seizoen Verborgen verleden afgesloten

27 februari 2021

Op 27 februari stond een speciale aflevering van Verborgen verleden op het programma om te vieren dat de mijlpaal van 100 uitzendingen inmiddels is gepasseerd. Tal van hoofdpersonen blikten terug op hun reis, de verrassende ontdekkingen die ze deden in hun familiegeschiedenis, en wat dit alles met hen deed.

Het 14e seizoen van het succesvolle tv-programma Verborgen verleden is inmiddels ten einde. In deze reeks zagen we de genealogische zoektochten van Ronald de Boer, Rifka Lodeizen, Diederik Ebbinge, Simone Kleinsma, Merel Westrik, Geert Mak, en Danny de Munk. Met name de aflevering met tv-presentatrice Westrik werd goed bekeken: samen met Carry Slee (2019) en Jochem Myjer (2016) staat zij in de kijkcijfer top 3, op de voet gevolgd door de 100e aflevering met Simone Kleinsma.

Onverwacht vervolg

De NTR en het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis wilden deze mijlpaal niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom bestond de laatste aflevering van dit seizoen uit een terugblik op de verhalen die na de uitzending nog een onverwacht vervolg kregen. Zo ontdekte schrijfster Carry Slee een vondeling onder haar voorouders, en ze was geraakt door het verhaal erachter. Dat verhaal intrigeerde ook Harmen Snel van het Stadsarchief Amsterdam, die besloot het onderzoek voort te zetten. Hij deed nog een bijzondere ontdekking.

Willie Wartaal bij het graf van zijn voorouders op Çuracao. Foto NTR

Willie Wartaal bij het graf van zijn voorouders op Curaçao. Foto: NTR/Blazhoffski

Hoe een familiegeschiedenis de grote geschiedenis raakt, werd invoelbaar toen rapper Willie Wartaal op Curaçao met een schok de levens van zijn tot slaaf gemaakte voormoeders leerde kennen. Dat die levens zo dichtbij kwamen, had hij niet verwacht. Hij besloot dat het daar niet bij moest blijven. Ook zwemmer Pieter van den Hoogenband en cabaretier Herman Finkers vertelden uitgebreid welk ‘staartje’ hun zoektocht had gekregen.

Geïnspireerd

Dat de uitzendingen niet alleen de hoofdpersonen aanzetten tot verder onderzoek, bleek onder andere uit de reactie van Jeroen Zwier op onze oproep op social media. “Twee afleveringen hebben mij op het spoor gebracht van waar ik nu – acht jaar na de start van mijn stamboomonderzoek – sta”, schrijft hij. “De aflevering met Mart Smeets bracht mij ertoe te starten met het onderzoek naar mijn familieafkomst. Die met Daphne Bunskoek heeft door onderzoek in het Drents Archief naar familieleden in de Koloniën van Weldadigheid een doorbraak gebracht. Ik ontdekte namelijk dat daar nog veel meer familieleden (en daardoor het spoor naar nazaten!) te vinden waren. Aan de hand daarvan kon ik een grote tak toevoegen aan mijn familiestamboom.”

Verborgen verleden met Angela Groothuizen

Verborgen verleden met Angela Groothuizen. Foto: NTR/Blazhoffski

Inge Zomer was vooral geïnspireerd door de aflevering met Angela Groothuizen, vanwege haar enthousiasme, nieuwsgierigheid en openheid. Zij heeft zelf inmiddels ontdekt dat er joodse roots in haar familie te vinden zijn. “Ik heb onze stamboom, het stuk vanaf mijn moeders lijn, redelijk in beeld en heb daarin ontdekt dat de opa (en andere familie) van mijn moeder werkzaam was in de Amsterdamse diamantindustrie”, laat ze ons weten. “Toen ging er een wereld voor me open, want daar zijn inmiddels de archieven van openbaar! Fantastische vondsten gedaan, zoals de lidmaatschapskaarten van mijn overgrootopa bij de Diamantwerkersbond.” Waren er ook diamantwerkers onder jouw voorouders? Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis heeft de archieven online beschikbaar gesteld.

Waardevolle tips

Na iedere aflevering heeft het CBG een artikel gepubliceerd waarin onze experts terugblikten op de uitzending en je waardevolle aanvullende tips voor je eigen zoektocht gaven. Je kunt de artikelen van de laatste drie seizoenen teruglezen op www.verborgenverleden.nl.