CBG bronnen
Verborgen verleden met Angela Groothuizen
Verborgen verleden met Angela Groothuizen. Foto: NTR/Blazhoffski

Angela Groothuizen

Kennismaken met een ‘onbekende’ vader

In aflevering vier van Verborgen verleden komt zangeres en presentatrice Angela Groothuizen meer te weten over de moederszijde van haar familie. Echt geraakt wordt ze door tot nu toe onbekende informatie over haar avontuurlijke vader.

Er is veel informatie te vinden over de voorouders van de moeder van Angela Groothuizen, van het schoolhoofd van Eenigenburg (gemeente Sint-Maarten in Noord-Holland) tot de walvisvaardersfamilie Hanxleven uit Den Helder. Ze was echter vooral geïntrigeerd door het avontuurlijke karakter van haar vader, van wie ze tot nu toe weinig wist.

Op pad

Angela’s vader vertrok als jonge man in de jaren dertig van de vorige eeuw vanuit Alkmaar naar Noord-Afrika. Hij kwam na de oorlog terug via Londen. Veel Nederlanders waren reislustig en emigreerden ook naar verre oorden. De Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika waren populaire bestemmingen om een nieuw bestaan op te bouwen. Wil je meer weten over een avontuurlijke voorouder, die ook de oversteek waagde? Lees dan de speciale themapagina over emigratie.

Verborgen verleden met Angela Groothuizen 1

Verborgen verleden met Angela Groothuizen. Foto: NTR/Blazhoffski

1
Familieadvertentie Himmelreich 2

Bron: CBG Verzamelingen

2

Eerst levende kind

Wat de aflevering niet haalde, was een bezoek aan het Noord-Hollands archief, waar de stamreeks van de rooms-katholieke familie Groothuizen werd toegelicht. Angela’s overgrootouders Dirk Groothuizen en Maria Kieft kregen 13 kinderen. Vier werden echter dood geboren, en twee werden niet ouder dan 1 jaar. Angela’s opa Dirk was het tweede, maar wel het eerst levende kind. Hij is geboren op 21 februari 1882 in Obdam. De laatste negen kinderen kwamen elders ter wereld.

Of de pastoor een schrijffout maakte of Jan eerst echt Groot heette, blijft onduidelijk

Het gezin verhuisde rond 1885 naar Alkmaar, waar Dirk een logement en stalhouderij begon. Dat was een plek waar boeren en handelaars konden slapen, wanneer zij de stad bezochten. De oorsprong van de familie Groothuizen ligt niet in Noord-Holland. Op 12 mei 1725 ging in Hoorn Jan Groot in ondertrouw met Grietje Pieters. Hij kwam uit Voorhout, Zuid-Holland, en zij uit Hoorn. Of de pastoor een schrijffout maakte, of dat Jan echt eerst Groot heette en zich later Groothuijsen is gaan noemen, blijft onduidelijk. Verschrijvingen kwamen vaker voor in het verleden. Dit voorbeeld maakt ook weer duidelijk dat als je vastloopt in een onderzoek, je alert moet zijn op naamsvarianten. Op CBG Familienamen is meer informatie over namen en hun herkomst, de spreiding in Nederland en aantallen mensen met die naam te vinden.

Duitse voorouders en nog meer BN'ers

Angela heeft veel voorouders die afkomstig zijn uit de kop van Noord-Holland, maar ze heeft ook Duits voorgeslacht. Van heel dichtbij zelfs! Haar overgrootvader Caspar Lorenz Himmelreich is in 1852 geboren in Oberkirchen in Duitsland en vestigde zich in Alkmaar, waar hij in 1879 vermeld staat als koopman en in 1907 als winkelier. Overgrootvader Himmelreich trouwde in 1879 met Johanna Maria Willebrands. Zij stamt af van Pieter Willebrands en Antonia Visser uit Hoorn. Van dit echtpaar stamt ook Johannes Gerardus Maria Willebrands (1909-2006) af, de kardinaal (1969) en aartsbisschop van Utrecht (1975-1983). Acteur Kees Prins is eveneens een nakomeling van Willebrands in Hoorn. Er is dus ook verwantschap tussen hem en Angela Groothuizen.