CBG bronnen
Vertrek landverhuizers WieWasWie
Vertrek van landverhuizers met de Holland-Amerika Lijn vanuit Rotterdam

Uitverkocht evenement in Rotterdam

26 juni 2019

Zaterdag 22 juni was het CBG in het Rotterdams Stadsarchief voor alweer de zevende editie van Familiegeschiedenis in de buurt. Met ruim honderd bezoekers was het evenement uitverkocht.

De middag werd geopend door Jantje Steenhuis, directeur van het stadsarchief en Ruud Yap, directeur van het CBG – ‘Daar sta je dan als Amsterdammer in Rotterdam’. De goede samenwerking in het VeleHanden HAL project werd door beiden benoemd en geroemd, evenals de digitalisering van de Rotterdamse arrestantenkaarten tijdens de Tweede Wereldoorlog in het kader van de Oorlogsbronnen.nl.

Publiek Familiegeschiedenis in de buurt Rotterdam

Opening van het evenement Familiegeschiedenis in de buurt in Stadsarchief Rotterdam

Rotterdam stad van aankomst en vertrek

Stadshistoricus Paul van Laar ging in zijn lezing in op Rotterdam als migratiestad. ‘De echte Rotterdammer komt van buiten’, is zijn stelling. Rotterdam is een stad van minderheden, het idee dat er zoiets bestaat als ‘de gewone Rotterdammer’ is een illusie, en is dat eigenlijk ook altijd geweest. ‘Daarom is uw onderzoek zo belangrijk,’ zei hij tegen het publiek van genealogen, merendeels afkomstig uit Rotterdam of in ieder geval op zoek naar Rotterdamse familiegeschiedenis, zo bleek uit een kleine enquête door middel van handopsteken. Al die microgeschiedenissen van individuele families leveren samen een macrogeschiedenis van migratie op.

Depotrondleiding

Tijdens de depotrondleiding kon men een beetje een indruk krijgen van de vele kilometers bronnen die voor een groot deel betrekking hebben op de eeuwenlange migratiestromen, zoals de passagierslijsten, en politieregisters met betrekking tot de grote groep Chinezen die in 1911 Katendrecht bevolkte. Maar men leerde ook dat de complete bibliotheek van Pim Fortuyn een reeks planken inneemt (achter de zogenoemde ‘Rotterdamse klep’, een ingenieus systeem dat de collectie voldoende beschermt zonder dat alles apart in dozen hoeft te worden verpakt). Typisch Rotterdams was wellicht ook het witte gordijn waarachter de middeleeuwse charters in plastic hoesjes aan een rail hangen om de zegels niet te beschadigen.

Depotrondleiding in Stadsarchief Rotterdam

Een indruk van de vele kilometers bronnen tijdens de depotrondleiding in Stadsarchief Rotterdam

Verschillende workshops

Het publiek kon weer kiezen uit een keur aan interessante workshops. Naast de inmiddels voor bezoekers van eerdere bijeenkomsten vertrouwde workshops over WieWasWie, CBG verzamelingen en Familiegeschiedenis schrijven, waren er speciaal voor deze bijeenkomst in Rotterdam workshops over onderzoek naar emigrerende en immigrerende voorouders, en de mogelijkheden van het Politieblad als bron voor je onderzoek.

Al met al weer een geslaagde middag die werd afgesloten met een borrel en heerlijke hapjes, waarna iedereen met nieuwe kennis en hernieuwde onderzoeks- en schrijfplannen zijns/haars weegs ging. De volgende Familiegeschiedenis in de buurt is op 19 oktober in Zwolle en op 23 november in Maastricht. Meld je aan via communicatie@cbg.nl (o.v.v. Vriendnummer) als je in de buurt bent, ook als je geen Overijsselse of Limburgse familie hebt!