CBG bronnen
Welkom Familiegeschiedenis in de buurt Zwolle Verzamelingen
De opening van het evenement 'Familiegeschiedenis in de buurt' bij het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle met Vincent Robijn (directeur HCO) en Ruud Yap (directeur CBG).

Rootszoeken in Zwolle

22 oktober 2019

Afgelopen zaterdag vond de vierde editie van Familiegeschiedenis in de buurt van dit jaar plaats in het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle. Naast veel bekende elementen was er een spannend nieuw onderdeel: een ‘live’ onderzoek naar de voorouders van een bekende Overijsselse rocker.

Hendrik Jan Bökkers (muzikant en sinds kort docent in het Nedersaksisch, het Sallandse dialect) is geen onbekende van het Historisch Centrum Overijssel (HCO). Vandaar dat directeur Vincent Robijn hem had gevraagd mee te werken aan een experimenteel onderdeel van het samen met het CBG georganiseerde evenement Familiegeschiedenis in de buurt, waarbij naar het voorbeeld van het tv-programma Verborgen Verleden gezocht werd naar interessante familieverhalen aan de hand van zijn stamboom – maar dan voor een live publiek.

Rootszoeken met Hendrik Jan Bökkers WieWasWie

Zoektocht naar de familiegeschiedenis van muzikant Hendrik Jan Bökkers onder leiding van Vincent Robijn met bijzondere ontdekkingen als molenaars, tabakstelers en horigen.

Fake news

Tijdens een drie kwartier durende zoektocht onder leiding van Vincent Robijn en hier en daar toegelicht door Hendrik Jan zelf (of zijn ouders en broer, die ook in het publiek zaten), werd steeds meer duidelijk over de geschiedenis van de familie Bökkers. Zo blijkt de molen die al generaties lang in de familie is (of in ieder geval een voorloper daarvan) voor te komen op een schilderij van Jacob van Ruisdael, en waren sommige van Hendrik Jans voorvaderen horige boeren. Helaas bleek een 19e-eeuws krantenbericht dat een van zijn voorouders tijdens het omspitten van zijn land gestuit zou zijn op de fundamenten van ‘het Duitse huis’ (een 16e-eeuwse commanderie) ‘fake news’ te zijn. HCO-medewerker Marieke Steegmans werd er regelmatig op uit gestuurd om oude documenten uit het depot te halen, waardoor de stamboom van Hendrik Jan gaandeweg steeds meer vorm kreeg. Om aanschouwelijk te maken hoe ‘wereldwijs’ de familie Bökkers was, was een grote landkaart neergezet waarop de hoofdpersoon zelf met prikkertjes kon aangeven waar zijn – overigens voornamelijk Overijsselse – familie vandaan kwam.

Interactief

Ondanks het feit dat de techniek het helaas af en toe liet afweten – waar de aandacht door de vlotte babbel van interviewer Robijn soepel van werd afgeleid – viel het experiment bij de meeste bezoekers én bij Hendrik Jan zelf erg in de smaak. Vooral het speelse karakter en de interactie met de geïnterviewde werden als positief ervaren en zijn wellicht voor herhaling vatbaar. In de pauzes werden de aanwezige CBG-deskundigen enthousiast ondervraagd, en ook de vaste onderdelen van het programma, zoals WieWasWie en zelf je familiegeschiedenis schrijven, vonden weer gretig aftrek. Ook een ander nieuw, door het HCO verzorgd onderdeel over familiefilmpjes werd goed ontvangen, net als de CBG-presentatie over het Politieblad  en de lancering van de nieuwe themapagina Ziekte en gezondheid.

Oog in oog Bibliotheek

En dan staat op het evenement 'Familiegeschiedenis in de buurt' kleindochter ineens oog in oog met haar grootmoeder op de cover van Gen.

Maastricht

Wil je nog in 2019 een keer zo’n gezellige en inspirerende Familiegeschiedenis in de buurt meemaken? De inschrijving voor de volgende editie op 23 november in Maastricht met als hoofdthema ‘Oorlogsbronnen’ is al in volle gang. Wees er snel bij, want vol is vol! Meld je aan door een mail te sturen aan communicatie@cbg.nl. Binnenkort volgt meer informatie over het definitieve programma op deze pagina.