CBG bronnen
voedseldropping.jpg
Gezicht op geallieerde vliegtuigen in de Tweede Wereldoorlog tijdens het afwerpen van voedselpakketten op een terrein bij de Lageweide te Utrecht. 1945. Het Utrechts Archief

Nieuwe website Netwerk Oorlogsbronnen

2 mei 2017

Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) streeft naar een betere toegankelijkheid en zichtbaarheid van collecties over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis is een van de in het netwerk samenwerkende instellingen. Onlangs is de website van het NOB vernieuwd.

Netwerk Oorlogsbronnen

Het aanbod aan bronnen uit en over de Tweede Wereldoorlog in Nederland is groot, maar versnipperd. Zo'n vierhonderd instellingen in ons land beheren collecties over deze periode. Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) heeft tot doel eindgebruikers wegwijs te maken in de fysiek verspreide bronnen. Er wordt gebouwd aan een verbeterde digitale toegang tot Nederlandse collecties over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust, in het toenmalige koninkrijk der Nederlanden.

De nieuwe website van het NOB bevat rijke informatie over de projecten en beschikbare bronnen over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust in Nederland. Er is een zoekfunctie op de website beschikbaar die een snel overzicht van beschikbare collecties geeft.

In het Netwerk Oorlogsbronnen werken instellingen samen om versnipperde collecties over de Tweede Wereldoorlog beter vindbaar te maken. Bekijk de video voor een introductie.

Persoonsportal WOII

Een van de projecten van NOB, waaraan het CBG ook deelneemt, is de ontwikkeling van het Personenportal WOII. Deze zoekingang op namen en naamvarianten van slachtoffers, militairen, te werk gestelden, gevangenen, verzetsstrijders, collaborateurs, SS-vrijwilligers, et cetera in Nederland en Nederlands-Indië, zorgt voor een verbeterde dienstverlening op persoon-gerelateerde vragen. Vanwege privacyrestricties zal de zoekingang in eerste instantie alleen toegankelijk zijn voor de projectpartners.

Oorlogsbronnen CBG

Het CBG beschikt over een unieke verzameling bronnen uit de periode 1940-1945 die interessant zijn voor zowel genealogisch als wetenschappelijk onderzoek. Gedeeltelijk is deze gedigitaliseerd. De Duitse akten en Rode Kruiskaarten zijn via onze website CBG Verzamelingen te doorzoeken en als scan te raadplegen. Andere collecties zijn beperkt toegankelijk in verband met de privacywetgeving.

'Focus op de kracht van het netwerk – juist in de erfgoedsector!'
Voogt Meer informatie

Directeur van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis Leo Voogt is lid van de stuurgroep van het NOB. Foto: Anne Reitsma.