CBG bronnen
Rijksveldwacht ca. 1938
Rijksveldwacht ca. 1938, Foto: coll. Nederlandse politie toen en nu

Misdaad loont niet, maar boeit wel

10 februari 2020

Familiegeschiedenis in de buurt stond afgelopen zaterdag in het teken van criminaliteit. Gezien het hoge aantal inschrijvingen en de enthousiaste respons blijkt maar weer: misdaad mag dan misschien niet lonen, maar boeit wel. Letterlijk en figuurlijk.

Ondanks het serieuze onderwerp had deze editie van Familiegeschiedenis in de buurt een extra feestelijk tintje. Het was namelijk de tiende keer dat het evenement werd georganiseerd. In de prachtige locatie van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) – de citadel van 's-Hertogenbosch – werd dan ook flink uitgepakt met broodjes bij de koffie en de thee, en heerlijke hapjes bij de borrel.

Opening FIDB Den Bosch 080220

Het evenement werd geopend door Bernadine Ypma (CBG), Christian van der Ven (BHIC) en de directeur van het 'Bureau Historische Delicten'

‘Bureau Historische Delicten’

De opening werd verricht door CBG-directeur Bernadine Ypma en hoofd publiekszaken van het BHIC, Christian van der Ven. De toespraak van deze laatste werd abrupt onderbroken door de ‘directeur van het Bureau Historische Delicten’ Raymond van Uppelschoten, die zich ontpopte tot een gedreven gastheer van de middag.

Het plenaire gedeelte werd afgetrapt door universitair docent rechtsgeschiedenis Erik Jan Broers, die op even informatieve als humoristische wijze strafprocessen wegens moord en doodslag in het verleden besprak. Steffie van den Oord vertelde heel gedreven over de onderzoeken die ze had gedaan en de boeken die ze daarover had geschreven. Zowel haar laatste boek ‘De gebroeders B.’ als het werk van Erik Jan Broers, ‘Rabauwen, vagebonden en lediggangers’ vond na afloop gretig aftrek bij de bezoekers. CBG-expert Rob van Drie sloot het laatste gedeelte voor de pauze af met een informatieve presentatie over de rol van DNA en genealogie bij het oplossen van ‘cold cases’. 


De presentatie van EJ Broers op FIDB Den Bosch

Tijdens zijn presentatie besprak Erik Jan Broers onder andere verschillende martelmethoden

Ondanks het feit dat het een lange middag was met een bomvol programma, bleven de bezoekers tot het eind enthousiast deelnemen aan de verschillende deelsessies, waaronder een presentatie op film van Jean-Pierre Kin, die vertelde over de ontdekking van een moordenaar in zijn familiegeschiedenis, een lezing van Paul Nieuwbeerta over gedetineerden in Noord-Brabant tussen 1838 en 1938, en natuurlijk de presentatie van onze eigen gloednieuwe themapagina over misdaad en straf.

Keileuk 

Christian van der Ven (BHIC) vond het, ondanks zijn ingekorte speech, een zeer geslaagde dag. “Het thema criminaliteit werd vanuit verschillende invalshoeken belicht”, constateert hij tevreden. “Vanuit het perspectief van archiefonderzoekers, verhalend, wetenschappelijk, en dan in een historische context. Dat toonde de rijkheid aan bronnen mooi aan.”

Ook mede-organisator Mariët Bruggeman van het BHIC kijkt met plezier op de middag terug. “Er was een leuke afwisseling tussen het plenaire gedeelte, dat met name heel informatief was, en de deelsessies, waarin meer concrete zaken aan de orde kwamen en mensen ook vragen konden stellen. Iedereen was heel enthousiast”, zegt ze. Om er in onvervalst Brabants aan toe te voegen: “Ik vond het echt keileuk!”

Veldwachter arresteert jongen

Veldwachter op het strand van Scheveningen deelt een bekeuring uit aan een jongen, 1912. Foto: Spaarnestad Photo

CBG-directeur Bernadine Ypma vatte de middag misschien nog het beste samen: "Sommige mensen vonden het gewoon jammer dat ze nog geen misdadigers in hun stamboom waren tegengekomen. Ik denk dat heel veel mensen vanavond nog op zoek gaan of ze toch geen crimineel elementje kunnen vinden", glimlacht ze.

Zet in je agenda 

De volgende editie van FIDB is in het najaar in Alkmaar. Hou je agenda eerst nog vrij voor het Famillement op 27 juni in Amsterdam!