CBG bronnen
Duitse akte 3
Een Duitse akte met vermelding van de doodsoorzaak

Oorlogsbronnen in Limburg

10 oktober 2019

De datum 23 november 2019 staat vast al in je agenda! Het CBG organiseert dan in samenwerking met het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL) in Maastricht alweer de vijfde editie van Familiegeschiedenis in de buurt van dit jaar.

Dit najaar is het 75 jaar geleden dat Maastricht, als eerste stad in Nederland, na precies vier jaar, vier maanden en vier dagen Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog bevrijd is. Het zal dan ook niemand verbazen dat het thema van deze editie van Familiegeschiedenis in de buurt ‘Oorlogsbronnen’ is.

Zoektocht naar oorlogsschatten

Het project Oorlogsbronnen Limburg is een initiatief van de Kring van Archivarissen Limburg en het RHCL. Het heeft tot doel alle relevante informatie uit archieven en andere instellingen over de Tweede Wereldoorlog in de provincie Limburg op een plek bij elkaar te brengen om onderzoek door professionals en liefhebbers te faciliteren. Het landelijke samenwerkingsverband Netwerk Oorlogsbronnen ondersteunt hierbij.

Het programma van de middag biedt ruimschoots aandacht voor deze ‘zoektocht naar Limburgse Oorlogsschatten’ – en andere oorlogsgerelateerde onderwerpen – in het uiterst sfeervolle onderkomen van het RHCL in de Maastrichtse binnenstad. Lees onder de foto verder voor het gedetailleerde programma.

Staat van oorlog in Maastricht

Akerstraat. Amerikaanse soldaten passeren de overweg, links seinhuis met N.S.-personeel, rechts het later gesloopte pand van Jaegers met Venezia-ijskraam. Datering: 14/9/1944. Bron: Regionaal Historisch Centrum Limburg

Brandende vragen

Daarnaast komen natuurlijk de bekende elementen aan bod, zoals Tips & Tricks voor het gebruik van WieWasWie, een workshop over het Algemeen Politieblad, en belangrijke zaken waar je op moet letten bij stamboomonderzoek. Het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) is dé historische vereniging van Limburg en is ook vertegenwoordigd op het evenement. Je kunt bij onze eigen CBG-experts terecht voor brandende vragen, en natuurlijk ervaringen uitwisselen met medebezoekers.

Programma

12.30-13.00 Inloop

13.00-13.15 Welkomstwoord door Lita Wiggers (directeur Regionaal Historisch Centrum Limburg) en Ruud Yap (directeur CBG)

13.15-14.15 Lezing 'Voorouders van vondelingen gevonden' door Dr. Régis de la Haye

14.15-15.00 Pauze en gelegenheid om vragen te stellen over je eigen onderzoek

15.00-15.30 Parallelsessies: 
  • 'Wat staat daer' door Tim Sijbers (RHCL medewerker Dienstverlening & Publiekszaken)
  • Workshop ‘Tips & Tricks WieWasWie’ door Rob den Braasem (Productbeheerder WieWasWie)
  • Rondleiding in het depot van het Regionaal Historisch Centrum Limburg
15.50-16.20 Parallelsessies:
  • Presentatie project 'Zoektocht naar Limburgse Oorlogsschatten' door Ruud Straatman (RHCL Hoofd Dienstverlening & Publiekszaken)
  • Presentatie 'Algemeen politieblad’ door Martijn Spruit (CBG Informatiespecialist)
  • Rondleiding in het depot van het Regionaal Historisch Centrum Limburg
16.30-17.00 Parallelsessies:
  • Presentatie 'Oorlogsbronnen voor onderzoek: Collectie Calmeyer, Rode Kruiskaarten, Duitse akten en meer' door Martijn Spruit (CBG Informatiespecialist)
  • Workshop ‘Tips & Tricks WieWasWie’ door Rob den Braasem (Productbeheerder WieWasWie)
  • Rondleiding in het depot van het Regionaal Historisch Centrum Limburg

17.00-18.00 Borrel en plenaire afsluiting

Aanmelden

Aanmelden voor dit evenement is nodig in verband met het beperkt aantal plaatsen. Stuur een mail naar communicatie@cbg.nl. Ben je Vriend van het CBG of RHCL, vermeld dan je Vriendnummer. We horen ook graag via welke weg je van dit evenement hebt gehoord. Inschrijven voor de verschillende activiteiten kan tijdens het evenement. Volg Familiegeschiedenis in de buurt ook via Facebook.

Praktische informatie

  • Locatie: Regionaal Historisch Centrum Limburg (Sint Pieterstraat 7, Maastricht)
  • Datum en tijd: zaterdag 23 november, 13.00-17.00 uur (inloop vanaf 12.30 uur)
  • Kosten: € 5,- (gratis voor CBG-Vrienden met 1 introducé)
  • Aanmelden verplicht: communicatie@cbg.nl (er zijn 100 plaatsen)
  • Route, parkeren en openbaar vervoer: lees hier verder

>>> Uitverkocht! Helaas, de middag is volgeboekt. De volgende editie is op 8 februari 2020 in Den Bosch.