CBG bronnen
web banner mvdg

CBG tijdens de Maand van de Geschiedenis

5 oktober 2023

Het CBG neemt dit jaar deel aan De Maand van de Geschiedenis. Heel oktober staat in het teken van het thema Eureka!. Het CBG heeft deze maand extra veel lezingen, workshops en evenementen. Deze staan allemaal in het teken van het Eureka-gevoel dat je tijdens genealogisch onderzoek kunt ervaren wanneer je precies de goede bron vindt om je kwartierstaat verder in te kunnen vullen.

Het CBG heeft een zeer gevarieerd programma in oktober. Binnen het thema Eureka! Richt het CBG zich op het Eureka-gevoel van een doorbraak in je onderzoek. Het leren kennen van je eigen familiegeschiedenis helpt je om je plaats te vinden in de grotere geschiedenis en ook in de snel veranderende maatschappij.

Deze pagina blijven we updaten als er meer bekend wordt over de verschillende events die we met partners organiseren tijdens de Maand van de Geschiedenis

mndg logo

Programma

Symposium Vrouwen, gender en genealogie (2)

Beeld: De voormalige presidente van de afd. Deventer van de Vereeniging voor Verbetering van Vrouwenkleeding Christien van Doorninck (1882-1963) Part. Coll. Uit: Van Anneke tot Aagje (2016), door Joke Wagenaar

Symposium: Gevonden voormoeders: vrouwen, gender en genealogie

Op zoek naar je voormoeders? Het CBG organiseert met het Haags Gemeentearchief en de KNGGW een symposium over vrouwen in de genealogie. Hoog tijd voor een female gaze in de familiegeschiedenis!

De genealoog is afhankelijk van registratie van persoonsgegevens in officiële bronnen, zoals de burgerlijke stand, of de doop- trouw- en begraafregisters. Hier wordt traditioneel de man als stamhouder, als hoofd van het gezin gezien, waarbij de vrouw in veel gevallen de naam van haar echtgenoot aanneemt. De patrilineaire reeks geldt dan ook als de basisstamreeks. Het opstellen van een matrilineaire reeks is vanwege de steeds veranderende familienaam een stuk ingewikkelder. Terwijl voor het werkelijk vaststellen van afstamming, in biologische zin, uiteraard de moederlijn als enige zekerheid biedt.

Datum: 27 oktober 2023

Locatie: Centrale Bibliotheek, Spui 68,2511BT Den Haag

Tijd: 12:30 - 17:00

Tickets (gratis toegang, aanmelden is verplicht)