CBG bronnen
ridder.jpg
Twee ridders in gevecht, Albrecht Dürer, 1517-1518. Collectie Rijksmuseum

Kom niet aan mijn wapen…

1 februari 2017

Wie met de aankoop van de zegelring van de familie Breukhoven een goede zet denkt te doen, kan het volgende in overweging nemen.

Door Guus van Breugel

Wat zullen de Belgische graven ervaren als ze bij hún familiewapen kunnen zien wanneer Kim, Kevin en Patrick jarig zijn?

Ring Breukhoven

De ring die na het overlijden van Hans Breukhoven (31 oktober 1946- 20 januari 2017) werd aangeboden op de veilingsite Catawiki, heeft het aura van de charismatische Free Record Shop oprichter nog aan zich kleven. Hoewel dat interessant is voor de marktwaarde - de prijs is inmiddels opgedreven tot 710 euro - moet dat verhaal er wel steeds bij worden verteld. Want als de ring zonder context weer doorverkocht of doorgegeven zal worden, zal men bij de identificatie van de zegelring stuiten op het wapen van de Belgische familie De Brouchoven graven van Bergeyck. Dat familiewapen is al sinds de vijftiende eeuw gedocumenteerd. 

zgelering

De zegelring van de familie Breukhoven uit 1984 op Catawiki.nl

Familiewapen Brouchoven

De oude familie Van Brouchoven stamt uit Sint-Oedenrode en is vanaf de veertiende eeuw terug te vinden. Het wapen vertoont in blauw drie gouden molenijzers. Het lijkt erop dat de recente generaties Breukhoven zich het wapen van deze oude familie hebben toegeëigend. Maar de Breukhovens, die in de jaren tachtig zeven van dergelijke ringen hebben laten maken, zijn niet de enigen die door dit wapen gefascineerd zijn geraakt. Er is ook een andere Nederlandse familie Van Broekhoven die dit wapen voert en ook die kan niet aantonen familie van de graven te zijn. Wat zullen de Belgische graven De Brouchoven de Bergeyck ervaren als ze op de Nederlandse website www.vbroekhoven.nl onder de afbeelding van familiewapen kunnen zien wanneer Kim, Kevin en Patrick jarig zijn?

broekhoeven Familiewapens

In blauw drie gouden molenijzers. CBG | Familiewapens.

Diefstal?

Wapenusurpatie (het zich onrechtmatig toe-eigenen van een familiewapen) komt zeer veel in Nederland voor en is het gevolg van het ontbreken van een centraal heraldisch gezag. Vroeger kon men door zekere afstanden in tijd en ruimte nog identieke familiewapens voeren zonder conflict, maar met Internet worden de verhoudingen gelijk duidelijk.

Als in de Late Middeleeuwen de ene groep het wapen, en dus de reputatie van de andere groep stal, leende, of dit voor de grap of juist ‘uit piëteit’ gebruikte, waren anderen daar niet blij mee. Al heel gauw werd je geridiculiseerd, geïntimideerd of juridisch vervolgd. Om het naar de huidige zetting te vertalen: je gaat ook niet met het logo van een bekende motorbende op je spijkerjasje rondlopen als je daar geen lid van bent. Dan heb je een probleem. Het is nogal tribaal, die heraldiek…

Het is nogal tribaal, die heraldiek…