Indisch Oud-Paspoortarchief online
3 augustus 2023
3 augustus 2023
Op 15 augustus 2023 staan we stil bij de Nationale Herdenking 15 augustus 1945. Ter gelegenheid van dit moment lanceert het CBG het Indisch Oud-Paspoortarchief. De openbaarmaking van deze unieke collectie die van bijzondere betekenis is voor de Indische gemeenschap in Nederland wordt ondersteund met een lezing over de Indische paspoorten en een Pop-up tentoonstelling in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.
Rectificatie Volkskrant bericht 12-08-2023:
Helaas staat in het artikel foutief vermeld dat op 15 augustus de kaarten van de collectie gratis te downloaden zijn. Voor downloads vanaf de website is een reguliere dagtoegang (€7,65) nodig. Vrienden van het CBG hebben wel toegang.
Tijdens het programma dat plaatsvindt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag ter gelegenheid van de herdenking, zullen medewerkers van het CBG ter plaatse klaar zitten om kaarten van aanwezigen kosteloos (digitaal) te verstrekken.
Inwoners van Nederlands-Indië/Indonesië die na de soevereiniteitsoverdracht het land wilden verlaten, moesten een Nederlands paspoort hebben. Als ze dat niet hadden moesten ze dat aanvragen. De Indische paspoortaanvragen uit de periode 1950-1959 zijn ondergebracht in het Indisch Oud-Paspoortarchief dat wordt beheerd door het CBG|centrum voor familiegeschiedenis.
De collectie omvat ongeveer 150.000 voorgedrukte kartonnen kaarten met informatie over de aanvrager en een aangehechte pas- of groepsfoto. De index op de collectie wordt op 15 augustus voor iedereen toegankelijk en is via WieWasWie te raadplegen. De scans van de documenten zijn voor Vrienden van het CBG en mensen met een Dagtoegang bereikbaar.
Ter gelegenheid van de lancering van de collectie heeft het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis de tentoonstelling “Tussen twee identiteiten, Indische paspoortaanvragen” samengesteld. De tentoonstelling is op 15 augustus als pop-up expo te bezoeken tussen 14:00 en 17:00 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Kom de Indische paspoortaanvragen van dichtbij bekijken en ontdek het verhaal van aanvragers via de herinneringen van hun nakomelingen. Het bezoeken van de tentoonstelling is gratis!
Informatiespecialist Martijn Spruit geeft op 15 augustus aansluitend op de tentoonstelling een lezing over de collectie Indisch Oud-Paspoorten. Hij vertelt hoe het archief tot stand is gekomen en welke personen je wel en niet in deze collectie kunt terugvinden. Deze en nog veel meer onderwerpen komen aan bod in de lezing die speciaal is ontwikkeld voor onderzoekers met wortels in Nederlands-Indië/Indonesië. De lezing vindt plaats in de Sol LeWitt Foyer in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag vanaf 15:00 uur. Bekijk ook de eventpagina van de Koninklijke Schouwburg.
Om de lancering van de collectie te vieren, bieden we de mogelijkheid om na het bezoeken van de tentoonstelling eenmalig gratis het paspoort van een familielid op te vragen. Experts van het CBG zijn aanwezig om te helpen om te zoeken in de collectie. Om je voorouders te vinden heb je nodig: volledige naam, geboortejaar en geboorteplaats van de paspoortaanvrager.
Het Indisch Oud-Paspoortarchief is ontstaan in 1950. Toen, na de soevereiniteitsoverdracht (27 december 1949) van Indonesië, mensen die naar Nederland wilden of moesten vertrekken een Nederlands paspoort nodig hadden. De paspoortaanvraag werd gedaan bij het hoge commissariaat van Jakarta. In het archief vind je de paspoortaanvragen van deze groep mensen. Het gaat in totaal om bijna 150.000 paspoortaanvragen. Let op: het gaat hier om aanvragers, soms stonden de kinderen bij de aanvrager op het document erbij. Hierdoor zijn er veel meer mensen terug te vinden via deze bron.
De paspoortaanvragen hebben twee kanten. De scans van de voorkanten zijn toegankelijk, maar de achterkanten kunnen omwille van privacywetgeving niet worden vrijgegeven. De gehele index van de collectie is voor iedereen opengesteld. Het is dus goed mogelijk om eerst uit te zoeken of een voorouder zich met een paspoortaanvraag in de collectie bevindt, voordat je een scan aanvraagt uit het archief.
Op de kaarten zien we op de voorkant de volgende genealogische gegevens:
gegevens over de vader en de moeder:
Verder is op de voorkant van elke kaart ten minste één foto vastgeniet. Wanneer er niet alleen een paspoort voor de aanvrager zelf werd aangevraagd, maar ook voor minderjarige kinderen (vanaf 14 jaar moest men zelf een paspoort aanvragen), staan die eveneens op de foto. De foto’s zijn bijgevolg niet allemaal pasfoto’s, maar er zijn ook groepsportretjes.
Soms wordt op de voorkant van de kaarten het schip vermeld waarmee de aanvrager naar Nederland is gekomen (of wilde komen).
Let op: het archief bevat alleen aanvragen die zijn gedaan door individuele personen tussen 1950-1959, KNIL-militairen en hun gezinnen vielen onder een andere regelingen en komen slechts bij hoge uitzondering in dit archief voor. Voor alle specificaties over deze bron kun je verder lezen op onze bronnenpagina. Hier vindt je alle informatie over wat je vindt in deze collectie. Ook bestaat er een bronnen commentaar over de collectie op de website van het Huygens instituut.
Op de vraag & antwoord pagina vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over het Indisch Oud-Paspoortenarchief.