CBG bronnen
Arolsen Archives

Holocaust-archief zet 13 miljoen documenten online

27 mei 2019

Het is de grootste archiefinstelling ter wereld voor onderzoek naar personen die leden onder het nationaalsocialisme: de Arolsen Archives. Het in het Duitse Bad Arolsen in deelstaat Hessen gevestigde instituut, voorheen bekend onder de naam International Tracing Service, bewaart bijna 26 kilometer aan archiefmateriaal met informatie over zo’n 17,5 miljoen mensen die tijdens het naziregime werden tewerkgesteld of naar een concentratie- of vernietigingskamp werden gedeporteerd.

Op 21 mei jl. zijn ruim 13 miljoen documenten met gegevens van meer dan 2,2 miljoen personen online gezet. De database bevat documenten zoals transportlijsten, registratiekaarten en doodsakten uit een groot aantal kampen en zal in de komende jaren worden uitgebreid. Daarnaast wordt er gewerkt aan een betere indexering en doorzoekbaarheid.

Spellingsvarianten

De schrijfwijze van bijvoorbeeld namen en geboortedata is niet altijd correct, zodat het kan lonen om ook te zoeken op spellingsvarianten. Voor nabestaanden van personen van wie de gegevens nog niet online beschikbaar zijn blijft de mogelijkheid bestaan een informatieaanvraag in te dienen. Zie voor meer onderzoekstips met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog onze themapagina.