CBG bronnen
Bezoekers Fidb Waterlands Archief Purmerend WieWasWie
Bezoekers aan de zesde editie van Familiegeschiedenis in de buurt in het Waterlands Archief, Purmerend

Geslaagde editie #Fidb bij het Waterlands Archief

8 april 2019

Met het evenement ‘Familiegeschiedenis in de Buurt’ (#Fidb) komt het CBG dit jaar naar je toe! Na de succesvolle eerste edities bij het Drents Archief, Noord-Hollands Archief, Zeeuws Archief, Regionaal Archief Nijmegen en Het Utrechts Archief streek het CBG op zaterdag 6 april neer bij het Waterlands Archief in Purmerend voor een wederom uitverkochte middag boordevol familiegeschiedenis. Hieronder een impressie van het evenement.

Opening

Tijdens een middagvullend programma bij het Waterlands Archief werden bezoekers meegenomen in de wereld van stamboomonderzoek en regionale geschiedenis met diverse lezingen, workshops en depotrondleidingen. De middag werd geopend door Roland Bisscheroux, directeur van het Waterlands Archief, en Ruud Yap, directeur van het CBG. Bisscheroux benadrukte het 40-jarig jubileum van het archief. Yap ging in op het LINKS-project waar het CBG vanuit WieWasWie aan meewerkt en de samenwerking met het Amsterdam Roots Festival.

Collage Fidb Waterlands Archief

Een geslaagde middag boordevol regionale en familiegeschiedenis in het Waterlands Archief

DNA & familiegeschiedenis

In bijna twintig jaar is de techniek van het DNA testen verbeterd, is de kennis over het DNA en de toepassing ervan in de genealogie toegenomen en zijn de databases sterk gegroeid. De genetische genealogie, de toepassing van kennis van het DNA bij onderzoek naar de familiegeschiedenis, heeft zich inmiddels een plek verworven in de gereedschapskist van de onderzoeker. Die combineert DNA-genealogie met het traditionele onderzoek in papieren bronnen. Als het goed is gaat hij op dezelfde kritische manier om met de DNA informatie als hij gewend is om te gaan met informatie uit geschreven bronnen. Hoofd Expertise van het CBG, Rob van Drie gaf tijdens Familiegeschiedenis in de Buurt antwoord op de meest gestelde vragen over DNA en familiegeschiedenis. Een korte introductie op dit onderwerp is ook op de kennispagina 'DNA en familiegeschiedenis' na te lezen.

DNA-onderzoek brengt Zomerdijken samen

Na de theorie rondom DNA-onderzoek behandelde Jaap Zomerdijk de praktijk. Hij schreef hier eerder al over in zijn boek ‘drie eeuwen Zomerdijk, een familie uit West-Friesland’ dat in te zien is via de CBG Bibliotheek. Hierin beschrijft hij 12 generaties Zomerdijken. Volgens CBG Familienamen woonden er in 2007 in Nederland nog zo’n 589 Zomerdijken. 60% van hen komt in de beschreven stamboom voor waarbij het opvallend is dat bijna allen in Noord-Holland wonen. Jaap vertelde meer over de zoektocht naar zijn familiegeschiedenis met behulp van DNA.

Familie Zomerdijk melkslijter Waterlands archief

Jacob Zomerdijk, melkslijter met hondenkar 1910, Bron: Jaap Zomerdijk

Het puttertje en de Groote Meijt van Edam

Tussen de lezingen en workshops door hadden de deelnemers van het evenement ook de gelegenheid om mee te gaan met een rondleiding door het depot van het Waterlands Archief. In het depot werden diverse genealogische stukken uit de collectie van het archief aan de deelnemers getoond, waaronder de bidprentjes, de stukken over de watersnood van 1916, registratiekaarten van vaarbewijzen en diverse registers uit de regio. Ook was er aandacht voor een paar topstukken uit de collectie, waaronder de doopinschrijving van de schilder Carel Fabritius, beroemd vanwege Het Puttertje. Carel Fabritius werd op 27 februari 1622 gedoopt in Beemster. Een ander topstuk was het begrafenisboek van Edam met daarin beschreven de begraving van Trijntje Kever. De Edamse Trijntje Kever was uitzonderlijk lang met haar lengte van negen voet en drie duim, oftewel 2,54 meter. Ze werd dan ook wel de Groote Meijt van Edam genoemd en trok samen met haar ouders langs kermissen waar zij als een bezienswaardigheid voor geld kon worden bekeken.

"Mooi leermoment en onverwacht iets nieuws ontdekt! Een aanrader om deze zeven pijlers door te nemen voordat je begint met je genealogisch onderzoek." - bezoeker Femke Nijveldt

CBG-presentaties

Naast de lezingen en rondleidingen binnen het thema ‘DNA’ gaven diverse experts van het CBG lezingen en workshops. Zo vertelde onderzoeker Sytske Visscher meer over het genealogisch onderzoek dat het CBG voor het tv-programma Verborgen verleden uitvoert. Ook was er een speciale ‘tips & tricks’-sessie over WieWasWie. Daarnaast gaf redacteur Lilian de Bruijn een schrijfworkshop met handvatten om zelf aan de slag te gaan. Tot slot werd ingegaan op de ‘zeven pijlers van de genealogie’, meer over dit onderwerp is te vinden op de uitgebreide thema-pagina op de CBG-site. Ook was er een kleine informatiemarkt waar bezoekers zich lieten informeren over de collectie van het Waterlands Archief, CBG en WieWasWie. Ook de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) was aanwezig.

Volgende keer: Rotterdam

De volgende editie van Familiegeschiedenis in de buurt vindt plaats op zaterdag 22 juni bij het Stadsarchief Rotterdam. Zet de datum alvast in je agenda. Aanmelden kan nu al via communicatie@cbg.nl onder vermelding van 'Fidb Rotterdam'!