CBG bronnen
01_CBG_RGB (1)

Genealogische schat in de Kliko

2 oktober 2023

In een doos met boeken naast een afvalcontainer in Eindhoven trof een oplettende voetganger een genealogisch kleinood aan: een exemplaar van de tweede dichtbundel van de in vergetelheid geraakte Limburgse dichter Pierre Kemp.

PierreKemp 1915

Pierre Kemp (1915)

De ontdekte dichtbundel De Bruid der Onbekende Zee, uit 1918 is bijzonder omdat tegenover de titelpagina een uitbreide opdracht in handschrift staat. Een kort gedicht wordt gevolgd door een langere tekst over de herinnering aan de liefde tussen man en vrouw. De tekst kan worden gelezen als een mijmering over een niet-beantwoorde liefde. De opdracht is gericht aan Frederique Kox.

De Pierre Kempstichting publiceerde een nieuwsbericht over de vondst. Hierin wordt de vraag gesteld wie deze Frederique is.

Dit zette informatiespecialist Martijn Spruit van het CBG aan het denken en dankzij een speurtocht in het Nationaal Register van Overledenen (NRO) kunnen we deze vraag beantwoorden.

Kemp-Frederique-Kox-1017x1024

Afbeelding: © Pierre Kemp Stichting, via https://pierrekemp.nl/blog/2023/07/14/boeiende-kempvondst-in-eindhoven/

Frederika Johanna Kox werd geboren te Maastricht op 12 mei 1917, als dochter van Peter Hubertus Kox, politieagent en Rijksveldwachter, en Frederika Geitz. Het gezin woonde vanaf begin 1920 in Maastricht, op de Heerderweg 104. De gevonden dichtbundel werd uitgegeven in 1918. Frederique trouwde in 1948 te Nijmegen met Hendrikus van Betuw. Zij vestigden zich in Nijmegen en kregen tien jaar later een zoon die dezelfde naam droeg als zijn vader. Frederique overleed op 21 augustus 2008 te Nijmegen. Het is waarschijnlijk dat dit exemplaar afkomstig is uit de nalatenschap van haar zoon. Hij overleed begin 2023 en woonde toen in Beuningen.

Zo blijkt weer dat het raadzaam is om bij het opruimen van een huis na overlijden, zorgvuldig door alle papieren te gaan. Zoals Kemp zelf al schreef in het gedicht ‘Kinderen’: “het éne huis is het andere niet”. Gelukkig is dit bijzondere boek nu ondergebracht in de Pierre Kemp Collectie van de Universiteitsbibliotheek te Maastricht, en is het mysterie van Frederique opgehelderd.

Van de hand van Wiel Kusters is juist afgelopen augustus een biografie verschenen bij uitgeverij Vantilt over de unieke persoon Pierre Kemp (1886-1967), die verschillende grote prijzen heeft ontvangen voor zijn toegankelijke verzen. Hij schreef regelmatig een gedicht terwijl hij in de trein naar zijn werk ging.

Voormalig CBG-medewerker Ruud Straatman (inmiddels werkzaam als zelfstandig adviseur op het gebied van erfgoed en familiegeschiedenis), wees ons op het bericht over de vondst van de dichtbundel door de Pierre Kempstichting. CBG-informatiespecialist Martijn Spruit deed het onderzoek naar Frederique Kox.