CBG bronnen
Genealogie van Grunsven Bibliotheek
Genealogie van Grunsven, Collectie CBG Bibliotheek

Genealogie als verbinding

30 november 2020

Genealogieën vormen een belangrijke onderzoeksbron die de verbinding laat zien tussen familieleden of andere relaties. Ze bevatten de resultaten van stamboomonderzoek en geven soms een inkijkje in de achtergronden van de personen, met al hun lief en leed. Dat kan in verhaalvorm zijn, maar ook in een eenvoudige opsomming van familiefeiten.

Genealogieën zijn nuttige naslagwerken en bestaan in alle soorten en maten. Ze zien er heel verschillend uit en worden door zowel amateurs als professionals gemaakt. Zo zijn er genealogieën die eenvoudig van opzet zijn, maar ook uitgebreide en vaak visueel aantrekkelijke familegeschiedenissen, met een mooie vormgeving en een hardcover. Een enkele genealogie bevat familieverhalen; sommige tonen de resultaten van historisch onderzoek.

Genealogie van der Flier Bibliotheek

Genealogie van der Flier, Collectie CBG Bibliotheek

Veel boeken in dit genre zijn sober en bevatten soms wat achtergrondinformatie, in zwart-wit en zonder foto’s, zoals het geval is bij de genealogie van de Delftse familie Huussen.

De genealogie van de familie Van der Flier uit Nijkerk daarentegen is bijzonder kleurrijk en omgeven met veel foto’s, schema’s en een topografische kaart, wat een lust is voor het oog.

Het vuistdikke familieboek Van Grunsven op zijn beurt ziet er veelbelovend uit en heeft een kleurige omslag van het familiewapen, maar bevat van binnen uitsluitend zwart-witfoto’s.

Genealogie van der Flier Bibliotheek

Genealogie van der Flier, Collectie CBG Bibliotheek

Schenkingen

Het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis is heel blij met elke (digitale) genealogie, maar verbindt wel twee voorwaarden aan eventuele schenkingen. Allereerst mag de genealogie op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) geen personen vermelden die nog in leven zijn. Een andere voorwaarde is dat een genealogie redelijk uitgewerkt moet zijn. Concepten horen naar onze mening niet thuis in een bibliotheek.

Voor eventuele gebruikers van je genealogie is het handig wanneer je een inhoudsopgave en index op familienamen toevoegt. Als je gebruik hebt gemaakt van bronnenonderzoek, dan zou een literatuurlijst niet misstaan. Maar je bent vrij om zelf naar eigen inzicht een genealogie samen te stellen.

Wil je je genealogie aan ons schenken, of heb je vragen? Stuur dan een bericht naar collectie@cbg.nl.