CBG bronnen
Staat van oorlog in Maastricht
Akerstraat. Amerikaanse soldaten passeren de overweg, links seinhuis met N.S.-personeel, rechts het later gesloopte pand van Jaegers met Venezia-ijskraam. Datering: 14/9/1944. Bron: Regionaal Historisch Centrum Limburg

Veel startende genealogen in Maastricht

27 november 2019

Afgelopen weekend vond in het Regionaal Historisch Centrum Limburg alweer de laatste Familiegeschiedenis in de buurt van dit jaar plaats. Naast veel Vrienden van het CBG waren de beginnende stamboomonderzoekers dit keer ook goed vertegenwoordigd. Het thema van de middag was ‘Oorlogsbronnen’.

De bijeenkomsten die inmiddels ruime bekendheid genieten onder de naam ‘Familiegeschiedenis in de buurt’ bieden het CBG een uitgelezen gelegenheid in contact te komen met zijn Vrienden. Daarnaast zijn vanzelfsprekend ook beginnende stamboomonderzoekers meer dan welkom – en daar hadden ze in Maastricht wel oren naar. Meer dan anders waren bezoekers op de bijeenkomst afgekomen die graag begeleid wilden worden bij hun eerste schreden op het genealogenpad. CBG-experts Martijn Spruit en Rob den Braasem hielpen ze daar graag bij. Tussen de presentaties door en na afloop gaven ze uitgebreid antwoord op de meest uiteenlopende vragen, van ‘hoe begin ik’ tot de meer complexe vraagstukken over specifieke bronnen.

FIDB Maastricht

CBG-expert Rob den Braasem wordt omringd door belangstellende vragenstellers

Luikse vondelingen

De dag werd geopend door de directeur van het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL) Lita Wiggers en scheidend interim-directeur van het CBG Ruud Yap, die van de gelegenheid gebruikmaakte zijn opvolger Bernadine Ypma voor te stellen.

Dr. Régis de la Haye verzorgde de openingslezing over vondelingen in het midden van de 19e eeuw en de connectie tussen Luikse vroedvrouwen en het vondelingenluik in Maastricht. Hij vertelde onder andere over het onderzoek waarbij hij doopboeken uit Luik heeft vergeleken met inschrijvingsregisters van een Maastrichts weeshuis, en zich verdiept heeft in de handschriften van de Luikse vroedvrouwen. Er is op dit gebied nog heel veel te onderzoeken, dus we zullen de naam De la Haye ongetwijfeld nog vaker horen.

Een schat aan bronnen

Het thema van de dag werd vormgegeven door Hoofd Dienstverlening & Publiekszaken van het HRCL Ruud Straatman, in zijn presentatie ‘Zoektocht naar Limburgse Oorlogsschatten’, en CBG-expert Martijn Spruit, in zijn uiteenzetting over de CBG-oorlogsbronnen zoals de Collectie Calmeyer, de Rode Kruiskaarten, Duitse akten en politiekwartierstaten.

FIDB Maastricht 2

CBG-informatiespecialist Martijn Spruit geeft een presentatie over de bij het CBG beschikbare oorlogsbronnen

Ruud Straatman van het RHCL was zeer ter spreken over de invulling van de dag. “Limburg is nu volop bezig met het vieren van de bevrijding 75 jaar geleden”, vertelt hij. “De feesten duren van 12 september tot 3 maart, en het is natuurlijk ontzettend leuk dat we midden in die periode samen met het CBG een evenement hebben kunnen organiseren waarin het thema verder werd uitgediept. Het paste niet alleen heel goed, het was ook nog eens erg interessant om te doen.” Ook hij vond het gecombineerde publiek – ‘oude’ vrienden en nieuwe geïnteresseerden die de weg naar het RHCL tot dan toe nog niet hadden gevonden – een plus. “Je kunt iets extra’s doen voor je vaste klanten en kennismaken met nieuwe belangstellenden”, blikt hij tevreden terug.

Zet in je agenda

De eerste Familiegeschiedenis in de buurt van 2020 zal op zaterdag 8 februari plaatsvinden in het Brabants Historisch Informatiecentrum in Den Bosch. Zodra er meer bekend is over de invulling van het programma lees je dat vanzelfsprekend op cbg.nl.