CBG bronnen
Kaart van Duitsland 18e eeuw
Kaart van Duitsland, Matthaeus Seutter (III), 1757-1777, coll. Rijksmuseum

De nieuwe Gen. is uit!

30 november 2020

Deze week valt de nieuwe editie van het CBG-magazine Gen. bij klassieke vrienden op de mat. Digitale vrienden kunnen het blad online lezen via de website. Ben je nog geen vriend? Onderaan dit bericht kun je een van de artikelen gratis downloaden.

Duitsland is het thema van het dossier in het decembernummer van de Gen. Een van de verhalen gaat over de familie van Michael Schuling. Een jaar of dertien was hij toen zijn moeder hem vertelde dat opa van vaderskant niet zijn biologische grootvader was. Hoe dat precies zat wilde oma niet vertellen. Een Wehrmachtofficier zou haar tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben verkracht, was het enige wat ze kwijt wilde. Maar dat verhaal riep vraagtekens op: waarom bewaarde ze dan zijn portret in een laatje? En wat betekende die Duitse geboorteplaats in het paspoort van Michaels vader John, het peutertje op de cover?

Cover Gen. magazine 2020-4

In de voorbije vier eeuwen zijn naar schatting zes miljoen Duitsers naar Nederland verhuisd. De één als seizoenarbeider of dienstmeisje, de ander als huursoldaat of textielhandelaar. Sommigen keerden na verloop van tijd terug naar de Heimat, maar velen bleven plakken. Zo bezien heeft iedere Gen.lezer waarschijnlijk wel een Duitse voorouder in zijn of haar kwartierstaat.

Handige tips

Omdat onderzoek naar familiegeschiedenis in Duitsland echter niet eenvoudig is en je voor heel wat uitdagingen kan stellen, kan je via de link onderaan deze pagina gratis Kirchenbücher & Standesämter van Fritz Juengling downloaden. In dit artikel bespreekt de auteur een aantal online platforms die het zoeken kunnen vergemakkelijken.

Duitse kerkboeken

Kirchenbücher, oftewel Duitse dtb-registers. Coll. Adobe Stock

Exclusief voor vrienden

Leuker is het natuurlijk om ieder kwartaal het hele blad te kunnen lezen. Klassieke vrienden van het CBG krijgen het magazine voor familiegeschiedenis vier keer per jaar op de mat. Klassieke en digitale vrienden kunnen de Gen. digitaal lezen door in te loggen met hun vriendnummer.