CBG bronnen
Ridder

Collectie onbekende brieven Maduro geschonken aan CBG

7 februari 2017

In 2017 ontvingen wij een buitengewone aanvulling op het familiearchief Maduro: ruim 350 brieven van verzetsheld George Maduro, die destijds werden ontdekt in een loods op Curaçao. Brieven die niet waren verwerkt in de veelgeprezen biografie over George Maduro die eerder verscheen.

Vermiste brieven

Het CBG had al een omvangrijk familiearchief Maduro. Deze collectie bevatte zeer weinig brieven van de hand van George Maduro zelf of van zijn ouders aan hem. Dit was uitzonderlijk, aangezien uit onderzoek van biografe Kathleen Brandt-Carey bleek dat er een intensieve correspondentie bestond tussen George en zijn ouders. Een groot deel van deze vermiste brieven werd in 2017 ontdekt in een kist in een loods op Curaçao. 

Het CBG ontving de brieven uit de periode 1926-1941 uit handen van George Alvarez-Correa, de oudste zoon van George’s zus Sybil. Ze werpen nieuw licht op de jonge jaren van Maduro, naamgever van Madurodam.

In zijn brieven wordt onder meer gesproken over zijn ontgroening bij het Corps (tijdens welke hij een ouderejaars in elkaar sloeg die hem aan het treiteren was) en zijn officiersopleiding bij de Cavalerie (waarvan hij bijna werd weggestuurd wegens klungeligheid). De brieven zijn van uitzonderlijke waarde doordat ze een bijzonder en zeer persoonlijk beeld van de jonge George Maduro schetsen.

Brief Maduro

Hier vertelt George over een bezoek aan de sociëteit waarna hij uitsliep tot 12 uur, een college, een Spaanse les en dat het 's avonds heel gezellig is op kamers.

Leven Maduro

In augustus 2016 verscheen Ridder zonder vrees of blaam waarin Kathleen Brandt-Carey het leven van George Maduro 1916-1945 beschreef. George, geboren op Curaçao in een welgestelde Joodse familie, kwam al voor de Tweede Wereldoorlog naar Nederland. In de oorlog ging bij het verzet en werd twee keer gevangen gezet in het Oranjehotel en weer vrijgelaten. Kort voor de bevrijding overleed hij in Dachau, slechts 28 jaar oud.

Biografe Brandt-Carey is verheugd over de vondst: “De brieven waren niet tot mijn beschikking toen ik de biografie schreef, maar zijn erg interessant. Ze werpen nieuw licht op de jongere jaren van Maduro en nodigen uit tot verder onderzoek.”

Biografe Brandt-Carey schreef voor van Gen. magazine een artikel over haar vernieuwde blik op Maduro´s jongere jaren op basis van de vondst.

maduoro baby

De brieven schetsen een bijzonder en zeer persoonlijk beeld van de jonge George Maduro. Foto | Collectie Madurodam

Familiearchief Maduro

Het familiearchief Maduro bij het CBG bevat honderden brieven uit de uitgebreide familie Maduro. De correspondentie bestaat voornamelijk uit brieven tussen Jossy en Beca, de ouders van George en Sybil Maduro. Naast correspondentie bevat het familiearchief de door George's ouders nagelaten collectie boeken, genealogieën en documenten, die een brede historische belangstelling weerspiegelen. Zijn ouders verdiepten zich niet alleen in hun eigen familiegeschiedenis, maar ook in die van verwante families in het Caribische gebied. Hiermee is het familiearchief Maduro zeer belangrijk voor onderzoekers naar de Caraïben.

Dit familiearchief werd veelvuldig geraadpleegd tijdens de totstandkoming van de biografie van Brandt-Carey. Materiaal uit de verzameling wordt ook regelmatig tentoongesteld, onder meer in het Joods Historisch Museum tijdens de tentoonstelling Joden in de Cariben, vier eeuwen geschiedenis in Suriname en Curaçao (2015).

Het familiearchief is nu nog alleen op afspraak te bekijken, zie inventaris onderaan deze pagina. 

overhand

George Alvarez-Correa overhandigde de brieven aan voormalig directeur van het CBG Leo Voogt.

Standbeeld 

Madurodam werd in 1952 opgericht als levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro. Bij de ingang van het park bevindt zich een model van zijn geboortehuis, een ingemetselde bronzen reliëf met een afbeelding van George Maduro en liggende bronzen plaquette. Tijdens George’s honderdste geboortedag, 15 juli 2016, werd een beeld van Maduro als tienjarige voor de miniatuurstad onthuld. Een tweede standbeeld wordt morgen tijdens zijn sterfdag in aanwezigheid van Prinses Beatrix onthuld.