CBG bronnen
CBG presenteert Veteranendag
Uitreiking van de Militaire Willems-Orde en andere onderscheidingen door koningin Wilhelmina in aanwezigheid van de overige leden van de koninklijke familie op de vliegbasis Soesterberg, 20-06-1946, Fotocollectie Van de Poll, Nationaal Archief, CC0.

Op zoek naar militaire voorouders en oorlogsbronnen bij het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis.

11 juni 2023

Veteranendag 2023: Op zoek naar militaire voorouders en oorlogsbronnen bij het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis.

Haal hier je gratis ticket

Een loopbaan bij defensie of het vervullen van de dienstplicht heeft vaak een belangrijke invloed op de levensloop. Dit geldt voor veteranen van nu, maar ook voor onze militaire voorouders. Militaire onderscheidingen zijn aanleiding voor familieverhalen die van generatie op generatie worden doorgegeven. Wanneer je bezig bent met je familiegeschiedenis heeft onderzoek naar militaire voorouders grote toegevoegde waarde. Voorafgaand aan het defilé langs de Kneuterdijk willen we veteranen en bezoekers van Veteranendag graag de gelegenheid geven kennis te maken met de collectie van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis.

Medialle CBG

De borstster van de Orde van Sint Olav. Collectie CBG|Centrum voor familiegeschiedenis.

Programma:

  • 10:15 – 10:30 Ontvangst, pop up tentoonstelling onderscheidingen en militaire bronnen CBG
  • 10:30 – 11:00 Matthieu Willemsen -Lintje of medaille – hoe herken ik een militaire onderscheiding?
  • 11:00 – 11:30 Martijn Spruit -Op zoek naar je militaire voorouders
  • 11:30 – 12:00 einde

Rond 13:00 uur start het Nationale Defilé door het Centrum van Den Haag, dit is aansluitend en op eigen gelegenheid te bezoeken.

Lintje of medaille - Hoe herken ik een militaire onderscheiding?


Mathieu Willemsen is conservator bij het Nationaal Militair Museum in Soest. Hij is expert op het gebied van militair erfgoed en in het bijzonder van militaire onderscheidingen. Hij zal uitleg geven hoe je zelf kan uitzoeken hoe je onderscheidingen herkent.

Op zoek naar je militaire voorouders


Martijn Spruit is expert op het gebied van oorlogsbronnen voor familiegeschiedenis onderzoek. Hij zal uitleggen hoe je je militaire voorouders kunt vinden in de oorlogsbronnen van het CBG.

De bijeenkomst vindt plaats bij het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis, naast Den Haag CS, en op steenworp afstand van het Malieveld. Kijk hier voor de route

Het bijwonen van dit programma is gratis, aanmelden is verplicht, reserveer hier je ticket!