CBG bronnen
Vrijwilligersdag 2018 bij het CBG
Vrijwilligersdag 2018 bij het CBG

Vrijwilligersdag 2018

31 oktober 2018

CBG zet vrijwilligers in het zonnetje tijdens de jaarlijkse vrijwilligersdag.

Zoals elk jaar vond ook dit najaar een vrijwilligersdag plaats bij het CBG. Tijdens deze bijeenkomst werden vrijwilligers bedankt voor hun inzet en op de hoogte gebracht van belangrijke ontwikkelingen met betrekking tot hun werkzaamheden. Ook kregen de aanwezigen ter lering ende vermaak twee presentaties aangeboden.

Maar liefst 35 vrijwilligers gaven acte de presence bij de jaarlijkse CBG-vrijwilligersdag. De vrijwilligers werden bij binnenkomst traditioneel onthaald met koffie en gebak. Hierna nam Ruud Yap, interim directeur van het CBG, het woord. Hij heette alle vrijwilligers welkom en gaf aan hoe onmisbaar alle vrijwilligers zijn voor het CBG: zonder hun enthousiaste inzet zouden veel projecten geen doorgang kunnen vinden. Daarbij hebben veel onderzoekers plezier van de collecties die door het werk van de vrijwlligers worden ontsloten.

Detail wissel-bokaal Stuk van het Jaar

Detail wissel-bokaal Stuk van het Jaar

Ook toonde hij tijdens zijn inleidende worden enthousiast de wisselbokaal, die het CBG afgelopen zaterdag in de bibliotheek van het Rijksmuseum kreeg uitgereikt uit handen van Sacha de Boer. Het CBG ontving de prijs vanwege het behalen van de titel Stuk van het Jaar 2018 met het ingezonden archiefstuk 'Kattebelletjes uit de Belgische Opstand'. De kattebelletjes geven een unieke inkijk in het harde dagelijkse leven van een dienstplichtig militair ten tijde van de Belgische Opstand. Het zijn staccato koeriersberichten van Abraham Eijbergen (1785-1845) die ten tijde van de Belgische Opstand als musketier ingekwartierd was in Den Bosch en schreef over de toestand van zijn bataljon. Het archiefstuk won in de archiefverkiezing Stuk van het Jaar die in het kader van de Maand van de Geschiedenis dit keer in het teken stond van het thema Opstand. Aan de verkiezing deden 44 archieven mee. Er werden in totaal 8.741 stemmen uitgebracht, waarvan er maar liefst 1.061 naar het CBG gingen. Tresoar behaalde de tweede plaats in de verkiezing met 832 stemmen en het Gelders Archief de derde plaats met 779 stemmen.

Jubilarissen

Dhr. Klaassen ontvangt van directeur a.i. Ruud Yap een certificaat en trofee voor zijn tien-jarig jubileum als vrijwilliger..jpeg

Dhr. Klaassen ontvangt van directeur a.i. Ruud Yap een certificaat en trofee voor zijn tienjarig jubileum als vrijwilliger.

Uiteraard was er ook deze vrijwilligersdag speciale aandacht voor een aantal jubilarissen. Yap overhandigde aan twee vrijwilligers een certificaat en trofee als dankbaarheid voor hun tienjarig jubileum als vrijwilliger samen met een bloemenboeket. Dhr. Bandstra ontving een oorkonde, trofee en bloemenboeket voor zijn vijfentwintigjarig jubileum.

Dhr. Bandstra ontvangt van directeur a.i. Ruud Yap een oorkonde en trofee voor zijn vijfentwintigjarig jubileum als vrijwilliger.jpeg

Dhr. Bandstra ontvangt van directeur a.i. Ruud Yap een oorkonde en trofee voor zijn vijfentwintigjarig jubileum als vrijwilliger.

Verdieping

Vrijwilligersdag 2018 bij het CBG

Vrijwilligersdag 2018 bij het CBG

Vervolgens was het tijd voor twee verdiepende presentaties. Hoofd expertise Rob van Drie beet het spits af met een introductie in het thema DNA en familiegeschiedenis. Dit onderwerp stond de afgelopen editie van Gen.magazine ook centraal in het dossier. Gen-redacteur Lilian de Bruijn besloot de bijeenkomst met een lezing over Verleden Tijd, de column die op de achterkant van Gen.magazine te lezen is. Haar lezing eindigde met een oproep om van een voorouder een kort verhaal met foto aan haar op te sturen. In een geanimeerde stemming werden de vrijwilligers getrakteerd op een lunch, waarna de geslaagde bijeenkomst werd afgesloten. 

Vrijwilligers bedankt!