Vrijwilligersdag 2017
9 november 2017
9 november 2017
CBG zet vrijwilligers in het zonnetje tijdens de jaarlijkse vrijwilligersdag.
Zoals elk jaar vond ook deze november een vrijwilligersdag plaats bij het CBG. Tijdens deze bijeenkomst werden vrijwilligers bedankt voor hun inzet en op de hoogte gebracht ven belangrijke ontwikkelingen met betrekking tot hun werkzaamheden. Ook kregen de aanwezigen ter lering ende vermaak twee presentaties aangeboden.
Maar liefst veertig vrijwilligers waren vandaag, 9 november, aanwezig op de jaarlijkse CBG-vrijwilligersdag. Na een ontvangst met koffie en vlaai nam Jos Kok, interim directeur van het CBG, het woord. Hij heette alle vrijwilligers welkom en gaf aan hoe onmisbaar alle vrijwilligers zijn voor het CBG: zonder hun enthousiaste inzet zouden veel projecten geen doorgang kunnen vinden. Daarbij hebben veel onderzoekers plezier van de collecties die door het werk van de vrijwlligers worden ontsloten.
Zeven vrijwilligers werden extra in het zonnetje gezet. Als eerste meneer Kievit en Vermaas omdat zij al tien jaar vrijwilliger zijn. zij kregen een certificaat, bloemen en een speciale ‘CBG-vrijwilligerstrofee’. Mevrouw Brouwer, Dusseldorp-Kingma, Looy-Kimmel en Tiggelaar-de Widt waren hierna aan de beurt. Deze vier jubilarissen verrichten al vijftien jaar vrijwilligerswerkzaamheden voor het CBG als dank kregen zij een speciale oorkonde, bloemen en ‘CBG-vrijwilligerstrofee’. Tot slot was mevrouw Spee-den Hertog aan de beurt. Met haar vijfentwintigjaar jubileum als trouwe vrijwilliger werd zij extra bedankt en kreeg ze een oorkonde, bloemen en extra grote ‘CBG-vrijwilligerstrofee’.
Ook waren er die dag twee presentaties, die met veel belangstelling werden gevolgd. Als eerste vertelde heraldicus Guus van Breugel meer over ‘de bisschop met het kruis’. Guus vertelde over de middeleeuwse plafond- en wandschilderingen die in een aantal openbare gebouwen in Zutphen te vinden zijn. ook in de Walburgiskerk is een wandschildering te zien op een zuil in het koor van de kerk. De schildering is hoogstwaarschijnlijk een dedicatio, een opdracht of blijk van waardering voor persoonlijke bisschoppelijke inspanning voor het kapittel. Daarbij maakt de datering van circa 1310 het de oudste weergave van een Utrechtse bisschop als krijger. Guus geeft aan dat nadere inspectie van de schildering aantoont dat de afbeelding in ieder geval een oudere versie van het bisschoppelijk wapen weergeeft, met als helmteken een scherm, in plaats van de later bekende heraldische kuip met pauwenveren. Het hartschild, dat later in de veertiende eeuw gebruikt wordt voor het familiewapen van de bisschop, ontbreekt nog.
De tweede presentatie werd gegeven door onderzoeker Martine Zoeteman-van Pelt. Zij gaf een blik achter de schermen bij het tv-programma Verborgen verleden. Martine is namelijk onderdeel van het CBG-onderzoeksteam van Verborgen verleden en helpt met het vooronderzoek dat het CBG voor elke aflevering uitvoert. Zo zoekt ze de kwartierstaten van bekende Nederlanders uit. Martine liet de vrijwilligers zien hoe een uitzending van Verborgen verleden gemaakt werd, van het vooronderzoek tot de opnamedagen. Bij het onderzoek wordt op aparte gebeurtenissen rond geboorte, huwelijk en overlijden gelet, de bronnen hiervoor zijn de akten van de burgerlijke stand. Als iets opvalt wordt er verder onderzoek uitgevoerd en bij dat onderzoek is de rol van vrijwilligers van onschatbare waarde. Denk bijvoorbeeld aan de advertentiecollectie, waar aparte wetenswaardigheden kunnen worden gehaald.
Vrijwilligers bedankt!