CBG bronnen
Y DNA

Thema-avond 'Zoeken via DNA-databanken' voor volwassen geadopteerden

9 november 2018

Fiom organiseert donderdag 13 december een thema-avond over DNA in samenwerking met Stichting interlandelijk Geadopteerden (SiG), de landelijke netwerk- en belangenorganisatie voor (volwassen) geadopteerden uit alle mogelijke herkomstlanden. Rob van Drie geeft vanuit het CBG een inhoudelijke bijdrage aan de avond.

Begin dit jaar heeft Fiom gesproken met donorkinderen en geadopteerden om hun behoeften te peilen over zoeken naar biologische familie. Niet alleen donorkinderen gaan op zoek naar hun biologische familie met behulp van DNA, maar ook steeds vaker schrijven geadopteerden zich in bij deze DNA-databanken. Of zij hebben vragen over deze manier van zoeken. De gesprekken met geadopteerden en donorkinderen begin dit jaar hebben geresulteerd in concrete voorstellen voor verbeteringen in de dienstverlening van Fiom. Zo staat sinds 25 september 2018 de nieuwe kenniscollectie op Fiom.nl online over zoeken via internationale DNA-databanken. Deze kenniscollectie biedt informatie over onder andere de verschillende DNA-databanken, privacy en DNA-technieken. Ook vind je op de website ervaringsverhalen van geadopteerden met internationale DNA-databanken en kun je zelf je verhaal insturen.

Iedereen heeft het recht om te weten van wie hij of zij afstamt. Soms is het voor geadopteerden niet mogelijk om via de normale kanalen (anders dan DNA-onderzoek) je biologische ouder(s) en/of familie terug te vinden, bijvoorbeeld als je vondeling bent of bij onvolledige adoptiedossiers. Dan kan inschrijving in een internationale DNA-databank een bijdrage leveren en ondersteunend zijn bij het zoeken van jouw verwanten in het land van herkomst. Wil je hierover meer weten?

Kom dan naar de thema-avond op donderdag 13 december in ‘s- Hertogenbosch. Hoofd expertise van het CBG, Rob van Drie, zal dan een presentatie geven. Daarnaast zijn er twee ervaringsdeskundigen uitgenodigd om hun verhaal te doen.   Doel van de thema-avond is om volwassen geadopteerden inzicht geven in de mogelijkheden die DNA-databanken bieden in het zoeken naar biologische familie. Door:

FIOM

Programma

  • Inleiding
  • Presentatie door Rob van Drie (CBG) over de rol van DNA en familiegeschiedenis
  • Ervaringsverhalen van twee geadopteerden 
  • Uitwisseling en vragen

Praktische informatie

  • Kosten: deelname aan de thema-avond is gratis
  • Datum: 13 december 2018
  • Tijd: start 19.30 uur en einde om 21.30 uur
  • Locatie: Fiom ‘s-Hertogenbosch, Kruisstraat 1.
  • Aanmelden kan via de website van het FIOM.
Meer informatie over DNA in het DNA-dossier van Gen.magazine
Gen 2018-3 dossier DNA