CBG bronnen
D-Day.jpg Bibliotheek
Amerikaanse militairen bij de landing op 6 juni 1944 op Omaha Beach, Normandië. Foto Reuters

75 jaar na ‘Operatie Overlord’

6 juni 2019

Vandaag precies vijfenzeventig jaar geleden landden geallieerde militairen op de stranden van Normandië. Het was de dag die de geschiedenis in zou gaan als ‘D-Day’. In Nederland ging het leven in eerste instantie gewoon door, en werd er gewerkt, gebaard en getrouwd.

‘Operatie Overlord’ was de codenaam voor de invasie door de geallieerden van West-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog en luidde het begin van de bevrijding in. Bij de grootschalige operatie bestormden 130.000 manschappen de stranden van Normandië.

Begin van iets moois

De Nederlandse betrokkenheid bij de invasie was bescheiden, en bestond aanvankelijk alleen uit een klein aantal schepen en vliegtuigen. Het zou nog tot het najaar duren voordat het zuiden van Nederland werd bevrijd; de rest van het land moest nog een hongerwinter door en kon pas in mei 1945 de vlag uithangen.

D-Day - Adriaan Broekhuizen fragment persoonskaart WieWasWie

Fragment van Adriaans persoonskaart met daarop vermeld zijn huwelijk op die gedenkwaardige dag in juni. Foto: CBG / Collectie Nationaal Register Overledenen (NRO)

De kranten meldden op 6 juni al wel met grote koppen ‘Invasie begonnen’, maar voor de gemiddelde Nederlander ging het leven thuis gewoon door, zij het in oorlogstijd. Er was veel leed, maar ook vreugde. Zo gaven Adriaan Broekhuizen en Cornelia van Dijk elkaar op 6 juni 1944 in Naarden het jawoord. Ook dit was de start van iets moois: ze zouden ruim 40 jaar getrouwd blijven, tot aan Adriaans dood in 1984.

Militieregister

Omdat huwelijksakten pas na 75 jaar openbaar worden, is nog niet precies bekend hoeveel mensen er op die datum getrouwd zijn. Veel van deze akten zullen in de loop van het jaar via WieWasWie in te zien zijn. Ook is het aantal geboorten op deze bijzondere dag nog niet te achterhalen: geboorteakten worden pas na 100 jaar openbaar.

Wat wel al uit onze database naar boven komt, is een pagina uit het militieregister waaruit blijkt dat Adriaan in oktober 1938 was ingelijfd als dienstplichtig soldaat in het Nederlandse leger en in die hoedanigheid het begin van de oorlog moet hebben meegemaakt.

D-Day - Adriaan Broekhuizen militieregister.JPG WieWasWie

Fragment van het militieregister van Haarlem, met de inschrijving van Adriaan Broekhuizen als militair bij de genietroepen

Wil je meer weten over voorouders die ooit in het Nederlandse leger hebben gediend? Lees dan onze themapagina Militaire voorouders.