CBG bronnen
Verborgen verleden - Ronald de Boer in Duitsland
Ronald de Boer op zoek naar zijn Duitse wortels. Foto: NTR/Blazhoffski

Ronald de Boer

Toch bijna Europees én wereldkampioen

Ronald de Boer speelde 67 wedstrijden voor het Nederlands elftal en won met Ajax alles wat er aan prijzen te winnen viel. Maar had de voormalige profvoetballer niet eigenlijk voor de Duitse Mannschaft moeten uitkomen? En hoe is het voor hem om er als kind van de Amsterdamse club achter te komen dat hij ook genen uit de stad van aartsvijand Feyenoord bij zich draagt?

De voetbaltweeling Frank en Ronald de Boer (1970) groeide op in het Noord-Hollandse Grootebroek. Dat gold ook voor hun ouders, grootouders en overgrootouders. De vraag die Ronald beantwoord wil zien in deze eerste aflevering van een nieuwe serie Verborgen Verleden is daarom of al zijn voorouders van West-Friese komaf zijn.

Duits bloed

Dat blijkt beslist niet het geval. In de lijn van moederskant stuit De Boer tijdens een bezoek aan het West-Fries Archief op zijn verre voorvader Hendrik Jansz Kappelhof (1723-1798). Hij kwam uit Stadtlohn, een plaatsje in Duitsland net over de grens bij Winterswijk, en was afkomstig uit een welvarende familie. De Boer: ‘Dat had ik toch niet verwacht, dat ik Duits bloed zou hebben. Dan had ik voor het Duitse elftal kunnen spelen. Ik had gewoon Europees en wereldkampioen kunnen zijn.’

Verborgen verleden - Ronald de Boer op boot 2

Ronald de Boer had varende voorouders. Foto: NTR/Blazzhofski

2
Verborgen verleden - Ronald de Boer in Rotterdam 1

Ronald de Boer met conservator Irene Jacobs in het Maritiem Museum Rotterdam

1

Niet in de uitzending

De Boer vindt zichzelf een echte West-Fries: dat stugge zit volgens hem in het DNA van zijn kwartierstaat. Helemaal waar kan dat niet zijn. Niet in de uitzending, maar wel het vermelden waard is het verhaal dat hij verwant is aan de hyperactieve, extraverte televisiekok Pierre Wind. Beiden stammen af van voormoeder Trijntje de Boer (1800-1877).

Er mocht niet meer gevaren worden. Men moest maar agrariër worden

Rotterdamse wortels

Het was De Boer onbekend dat hij wortels in Rotterdam had. Meerdere voorvaderen werkten voor de VOC en de admiraliteit. Jan Pieterszoon Reus was rond 1580 geboren in de Maasstad en voer voor de Compagnie. In het Maritiem Museum Rotterdam leert De Boer dat de zoon van deze voorouder in 1665 als kapitein met zijn VOC-schip de lucht invloog tijdens de Tweede Engelse Zeeoorlog. Volgens de overlevering werd na dit trauma in de familie Reus nog generaties lang verteld dat er niet meer gevaren mocht worden. Men moest maar agrariër worden. Profvoetballer? Ook goed.