Wie in Nederland zijn of haar naam wil laten wijzigen, dient contact op te nemen met Justis, een onderdeel van het Ministerie van Justitie. Via de website van dit ministerie kun je een informatiebrochure downloaden (de link vind je onderaan deze pagina).
In deze brochure wordt onder andere uitgelegd welke naamswijzigingen er mogelijk zijn, en welke documenten je daarbij nodig hebt. In drie gevallen is een door het CBG opgestelde stamboom vereist:
Wijziging verkeerd gespelde achternaam
Voor het wijzigen van een in het verleden verkeerd gespelde familienaam moet je aantonen dat de naam in de geboorteakten van de burgerlijke stand sinds de invoering daarvan (1810-1838)* onjuist is gespeld en sindsdien in de volgens jou juiste spelling is gevoerd. Een voorbeeld is dat de naam in plaats van met een ‘t’ met een ‘d’ is geschreven, of in plaats van een ‘ij’ een ‘y’. Als je aantoont dat je familie altijd de familienaam heeft gevoerd in de spelling zoals die gold vóór de invoering van de burgerlijke stand, dan is het mogelijk de familienaam te wijzigen in de oorspronkelijke spelling.
Familienaam toevoegen die eerder voorkwam
Voor het toevoegen van een familienaam die eerder voorkwam, moet je aantonen dat die dubbele familienaam niet is vastgelegd in de geboorteakten van de burgerlijke stand, maar sinds de invoering daarvan (1810-1838)* wel altijd door de familie is gebruikt.
* De jaartallen 1810-1838 zijn gebaseerd op het Besluit geslachtsnaamswijziging. In sommige delen van Nederland werd de burgerlijke stand al in 1796 ingevoerd. De rest van het land volgde in 1811.
Uitgestorven of met uitsterven bedreigde familienaam toevoegen
Wanneer de familienaam van je moeder is uitgestorven, of dreigt uit te sterven, kun je een verzoek indienen om die naam aan je eigen familienaam toe te laten voegen. Dit wordt toegestaan als de grootvader van vaderszijde van je moeder geen nakomelingen meer heeft die de familienaam door kunnen geven, en dat die redelijkerwijs ook niet meer te verwachten zijn. De familienaam van je moeder wordt dan vóór je familienaam geplaatst. De familienaam kan niet worden toegevoegd als je moeder tot een adellijke familie behoort. Als je zelf van adel bent, kun je evenmin een familienaam laten toevoegen.
In alle drie deze gevallen kunnen onze experts onderzoek voor je doen en een stamboom opstellen. Eventuele bij het onderzoek gebruikte persoonskaarten en/of persoonslijsten worden samen met de stamboom aangeleverd. Informeer daarnaast bij Justis welke andere documenten je bij de aanvraag moet aanleveren. Gaat het daarbij om akten van de burgerlijke stand, dan kun je die eenvoudig zelf terugvinden en downloaden via WieWasWie.nl en FamilySearch. De laatstgenoemde website is alleen van belang wanneer je op WieWasWie geen scan van de akte kunt vinden (voor het bekijken en downloaden van scans op FamilySearch is een gratis registratie vereist).
Privacy
Wanneer er naast jou nog andere levende personen in de stamboom voorkomen (bijvoorbeeld je ouders), moeten wij van elk van die personen vooraf schriftelijke toestemming krijgen dat hun gegevens in die stamboom verwerkt mogen worden. Dat houdt verband met de privacywetgeving. Onze experts hebben geen toegang tot (adres)gegevens van nog levende personen, dus je zult zelf contact met die nog levende familieleden moeten zoeken.
Dat onze experts geen toegang hebben tot (adres)gegevens van nog levende personen, is ook van invloed op de stamboom die wordt gemaakt voor het toevoegen van een met uitsterven bedreigde familienaam. Van de nog levende personen in die stamboom kan daardoor namelijk niet worden vastgesteld of zij al dan niet kinderen hebben die de familienaam door kunnen geven. Dat zul je zelf moeten bewijzen. Bij Justis kunnen ze uitleggen hoe je dat doet.
Buitenlands onderzoek
Onze experts verrichten geen onderzoek in het buitenland. Mocht er sprake zijn van een buitenlandse herkomst, dan verwijzen ze (daar waar mogelijk) wel door naar onderzoekers of onderzoeksbureaus in het betreffende land.
Contact
Neem voor meer informatie over het stamboomonderzoek en de kosten daarvan contact op met Team Onderzoek via service@cbg.nl.
Onze experts zijn alleen verantwoordelijk voor het maken en aanleveren van de stamboom. Voor alle andere vragen over de betreffende naamswijziging moet je contact opnemen met Justis.