CBG bronnen
familie Ten Bokkel emigreert met SS Waterman Lloyd naar Australië WieWasWie
Familie Ten Bokkel emigreert met ss Waterman Lloyd naar Australië; 12 augustus 1957, Ary Groeneveld, beeldbank Stadsarchief Rotterdam

Kom aan boord: Lloyd 1883-1969

Invoerproject Koninklijke Rotterdamsche Lloyd

Heb je Indische, maritieme of reislustige (voor)ouders, dan is het crowdsourcingsproject ‘Kom aan boord’ voor de collectie Koninklijke Rotterdamsche Lloyd interessant voor jou. De scheepvaartonderneming richt zich sinds de oprichting in 1883 op de passagiersvaart tussen Noordwest-Europa en het toenmalige Nederlands-Indië en doet vele tussenliggende havens aan. De Lloyd heeft ook een belangrijk aandeel in de naoorlogse repatriëring.

Met jouw hulp vanuit huis, op elk gewenst moment en op je eigen tempo, maken we via Het Volk persoonsgegevens op bijna 30.000 scans doorzoekbaar. Samen maken we deze gedeelde geschiedenis zichtbaar en toegankelijk voor toekomstige generaties.

  • Voor wie: o.a. vrijwilligers, genealogen, onderzoekers.
  • Doel: Indexeren van passagierslijsten, passagestaten en monsterrollen van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd op naam en reishistorie van 30.000 scans met naar schatting tussen de 750.000 en 890.000 persoonsvermeldingen op gaat leveren.
  • Opdrachtgever: CBG|Centrum voor familiegeschiedenis voert dit crowdsourcingsproject uit in opdracht van Stadsarchief Rotterdam. Dit project is mogelijk dankzij subsidie van het Programma Indisch Erfgoed Digitaal (PIED).
  • Verwachte looptijd: Aanmelden voor invoeren van data kan vanaf dinsdag 21 januari 2025 via Het Volk. Het project duurt naar verwachting tot eind 2026 inclusief controleren van de ingevoerde data. Daarna volgt een verwerkingsproces in het collectiebeheersysteem.
  • Beoogd resultaat: Digitaal doorzoekbaar maken op voor-/familienaam, vertrek- en aankomsthaven voornamelijk van Nederlanders die van- en naar voormalig Nederlands-Indië reisden, maar ook van passagiers met nationaliteiten van over de gehele wereld die in tussenliggende havens aan/van boord gingen.
  • Mijlpalen: De akten zijn gescand, nu volgt de invoer via Het Volk. Daarna komt een controleronde via Het Volk en vervolgens gaat de CBG datamanager de invoer stroomlijnen. Het resultaat is online doorzoekbaar via de website van het Stadsarchief Rotterdam en WieWasWie.nl. Er komen verschillende deelprojecten, met eerst de passagestaten, dan passagierslijsten uit de scheepsjournalen en tot slot monsterrollen (personeel).
  • Bijzonderheden: De akten zijn handgeschreven en getypt. Er wordt alfabetisch op scheepsnaam en vervolgens chronologisch ingevoerd. Let op: de invoerinstructie wordt regelmatig aangepast.
  • Projectteam: Martine Zoeteman-van Pelt (Communitymanager), Jeroen van Balkenende (Datamanager), Monique Zwart (Marketingcommunicatie), Roosje Keijser (Sectorhoofd Collectie & Netwerk)
  • Meer informatie en vragen: Voor projectinhoudelijke vragen, kun je terecht bij de Communitymanager via hetvolk@cbg.nl. Heb je onderzoeksvragen, mail je vraag dan naar service@cbg.nl. We doen ons best om je snel verder te helpen.
  • Omschrijving bron: Bekijk deze pagina’s als je meer wil weten over deze genealogische bron, het onderzoeksthema emigratie of een aangrenzende collectie zoals het Indisch Oud-Paspoortarchief.
Kom aan boord van de Lloyd

Familie Ten Bokkel emigreert met de ss Waterman, Koninklijke Rotterdamsche Lloyd, naar Australië; beeldbank Stadsarchief Rotterdam