CBG bronnen
Geboren in Duitsland - Duitse geboorteakte Geburtsurkunde Verzamelingen
Uittreksel van Duitse geboorteakte van Albert Georg Smit (1915) met gemeentelijke legezegels; Coll. CBG Verzamelingen

Geboren in Duitsland

Zonder geboorteakte besta je genealogisch niet. Eerder al kwamen de Duitse akten van huwelijk en overlijden beschikbaar voor onderzoekers. Daar komen nu de afschriften van geboorteakten bij van kinderen geboren in Duitsland in de periode 1900 – 1945 met minimaal één ouder met de Nederlandse nationaliteit. Heb je Duitse (voor)ouders en ben je goed in Duits lezen en schrijven, dan is dit een interessant invoerproject voor jou. Help mee met invoeren via Het Volk.

  • Voor wie : Genealogen die Duits kunnen lezen en schrijven. De akten worden niet vertaald bij het invoeren, maar het is wel handig als je bijvoorbeeld een beroep in de Duitse taal herkent of schrijfwijzen in familienamen kan onderscheiden. Dit bevordert de kwaliteit van de ingevoerde data en uiteindelijk de zoekresultaten.
  • Doel : Indexeren van historische persoonsgegevens op 26.915 Duitse geboorteakten
  • Verwachte looptijd : Aanmelden voor invoeren van data start vrijdag 6 oktober 2023 en duurt naar verwachting 2 maanden inclusief controleren van de ingevoerde data. Daarna volgt een verwerkingsproces in het collectiebeheersysteem. Verwachte opleverdatum is in eerste helft 2024.
  • Beoogd resultaat : Digitaal doorzoekbaar maken op voor-/familienaam, geboortedatum en -plaats, namen en beroepen van ouders om je Nederlandse wortels in Duitsland te vinden.
  • Mijlpalen : De akten zijn gescand, de lege achterkanten zijn verwijderd, de invoer via het Volk is klaar. De controle is ook reeds afgerond.
  • Bijzonderheden : De geboorteakten zijn allemaal Duitstalig en soms moeilijker te lezen door handgeschreven tekst.
  • Projectteam : Martine Zoeteman-van Pelt (Communitymanager), Jeroen van Balkenende (Datamanager), Monique Zwart (Marketingcommunicatie), Roosje Keijser (Sectorhoofd Collectie & Netwerk)
  • Meer informatie en vragen: Voor projectinhoudelijke vragen, kun je terecht bij de Communitymanager via hetvolk@cbg.nl. Heb je algemene of onderzoeksvragen m.b.t. Duitse familiegeschiedenis, mail je vraag dan naar service@cbg.nl. We doen ons best om je snel verder te helpen.
  • Omschrijving bron : wil je meer weten van deze genealogische bron? Kijk dan hier!
Moeder Margaretha met kind geboren in Duitsland Verzamelingen

Moeder Margaretha met pasgeboren kind, Steinhöring 1941, part. Coll. Schuling